петък, 26 юли 2019 г.

Българско "Наздраве!" с вино на името на римски император


В обособения делови кът на експозиционната зала на втория етаж в Археологическия музей на Регионален исторически музей Силистра бе проведена третата сесия на най-новата инициатива в Силистра, наречена „Академичен четвъртък“. 


По покана на неговия директор д-р Николай Тодоров гостуваха представители на Институт по балканистика с Център по тракология в лицето на доц. д-р Златомира Герджикова, доц. д-р Гергана Георгиева – османист, и на д-р Калин Стоев, както и представител на издателска къща „Тендрил“, подаваща ръка на млади учени в подготовката на първите им книги.

„Потвърждава се нуждата от академичния ни четвъртък, в който представяме висока наука в достъпна форма, с надеждата все повече хора да уважават поканите ни за участие. Българската историография е длъжник на науката, много са и митовете за миналото ни – по-изгодно е да се живее с тях, вкл. и по въпроси от Възраждането, а има събития с важна роля, които остават в сянка“, заяви д-р Тодоров при представяне на гостите, а поводът за тяхното гостуване е годишнина на институцията, която представляват.

Любопитни подробности: Институтът по балканистика съществува от 1964 г. (негов пръв ръководите е акад. Николай Тодоров – председател на Седмото НС през 1990 г.), Институтът по тракология начело със създател си проф. Александър Фол е от 1972 г., а обединението им в общо звено е от 2010 г. след поредната реформа в Българска академия на науките.

През годините с провеждат исторически изследвания по темата в 6 балкански държави, а 5 са основните секции, обхващащ периода 14-21 в. Центърът по тракология е самостоятелен и в него работят 20 учени. Издавани са общо 3 списания, а налични са и няколко сайта. Работи се по различни международни проекти по Национален фонд „Научни изследвания“ и чрез други донори. Общо 27 са те за период от 1 до 3 г. 

По предварителна информация от сайта на „Силистренски бряг“ д-р представя темата „Пред назряващата буря: Дуросторум и Долна Мизия във времето на император Максимин Тракиеца“, с която на практика се осветлява новата му книга „Providentia Imperatoris. Биография на император Максимин Тракиеца“. Книгата е научна биография на римския император Гай Юлий Вер Максимин (ок. 173–238), останал в историята с името Максимин Тракиеца (Тракс) и управлявал само три години в периода 235-238 г. (убит е от собствените си войници). 

След смъртта му започват готските войни. серия военни сблъсъци между Римската империя (Западна и Източна) и готите (вестготи и остготи), разигравани в продължение на столетия на Пиренейския, Апенинския и Балканския полуострови. Последната от тях, наричана Втора Готска война, завършва със своеобразна пирова победа за Юстиниан.

Личността на Максимин е от научен интерес по редица причини – той е първият владетел с „варварски“ и „войнишки“ произход (той и типичен представител на граничното римско население), застанал начело на Рим“. С него започва епохата на т.нар. войнишки императори, преструктурирала коренно Римската империя, особено в нейния край.

В монографията се прилага преди всичко тексткритичния метод, при който изворите са съпоставени с наличната епиграфска, нумизматична и друга информация. Така се стига до изводи за ранната биография на Максимин — неговото месторождение (за родно място се определя планинската част на днешна Северозападна България, част от провинция Dacia ripensis) – следователно неформално е обявен за дако-мизиец. Проследяват се съществени моменти от ранната му кариера, както и начинът, по който е станал фаворит на войската и благодарение на това достига до трона на империята.

Две са причините за този император да няма достатъчно информация: първо той е отстранявал всеки, което знае за него нещо от времето преди стане император, и второ – написаното за него е от противниците му и техните наследници във вековете, защото не е от сенатската каста.Книгата на д-р Стоев отразява и т.нар . конфликт на епохата, тъй като Максимин е „извикан“ да заеме място на историческата сцена в резултат на сблъсъци в империята. 

Според някои източници, по време на своето управление никога не е посетил Рим, а е бил постоянно по бойните полета.
Расъл е като човек и се е оформял като личност при Северите – императорска династия, управлявала Рим от 193 до 235 година, след която идва време за изтласкване на старата сенатска аристокрация, за да бъдат сменени от владетели с изцяло военна кариера. Сред определенията за него – наричан е предвидлив император, направил опит дори да предотврати Готските войни (3-6 в.).

Биографичният жанр е труден, защото иска внимание към всички аспекти, стана ясно в проведената дискусия. В този смисъл издателят на книгата на д-р Стоев я смята за успешен методологичен модел как да се работи с историческите извори, за да се стигне до резултата – изграждане на плътен образ, а и да се опишат тенденции на времето. В случая за живота в граничните периферни провинции на империята през 3 в., където животът е различен от този в Рим – различна е културата, говори се вулганизиран латински език, живеят хора от различни етнически групи др.

… Император Максимин Тракс може да е родом от Нове, четем във винарски сайт от Средна северна България – достатъчно основание на негово име да бъде „кръстена“ серия от еликсир, подходяща за всяка гурме дегустация. И сигурно имат право, защото инициаторите също са прочели някъде, че тракиецът, управлявал Римската империя е пиел по амфора вино на ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар