Омаята на кайнарджанското вино от близки и по-далечни времена

Винарската изба в Кайнарджа съществува от 2001 г. като фамилна изба с над 20 дка лозя „Каберне Совиньон”, като до 2016 г. броят им достига 210 дка. С всяка изминала година избата се старае да възстановява все повече лозя от богатия на история и почти изгубен с годините тероар - 
 връзката между характеристиките на даден селскостопански продукт и географския му произход. Това са преди всичко почвите и климатът, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определени райони, микро райони или отделни парцели. От значение е също ориентацията и наклона на лозето. Заради капризите на геологията понякога разстояние от един метър може да се окаже граница между два съвсем различни тероара -  връзката между характеристиките на даден селскостопански продукт и географския му произход.

Лозовите масиви са създадени по линия на японското посолство в София и се намират в землището на с. Кайнарджа, област Силистра. Според извършените агрометеорологични проучвания в България се преценява, че точно тук тероарът  отговаря на изискванията за отглеждане на качествени червени сортове грозде. В периода от 1968 г. до 1974 г. сеа били засадени 550 дка лозя, като закупеният посадъчния материал „Каберне совиньон” е от Франция. От тях са останали 26, собственост на избата. От 1976 г. гроздето се преработва в някогашния винпром в Силистра и полученият виноматериал, добит единствено от този масив, се изнася под контрола на заявителя небутилиран за Япония. Десетилетия по-късно това се случи отново след посещение на смесена делегация от Силистра в японския град Сакурагава, побратим на Силистра. В зората на своето съществуване от виното на Кайнарджа са се омайвали на коктейли по линия на българските посолства представители на над 20 държави.

Благодарение на изключително богатата почва, високите дневни и ниските нощни температури, гроздето, както и виното се отличават с неповторим и уникален баланс на аромати, захари и киселини. Гранатово червеният цвят и плътността се дължат на високото съдържание в ципите на гроздето на мощни протвоокислители. Специалното за продукция им е, че произвеждат бяло вино, розе и червено вино от един сорт грозде.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Символи в християнството

2 000 птици на изложба в Силистра

На бесен пазар и разнообразни развлечения в турската част на древна Тракия