вторник, 18 юни 2024 г.

250 години Кючуккайнарджански мирен договор - програма в село Кайнарджа

 На 21 юни 2024 г. от 10 ч. в село Кайнарджа в комплекс „Историческа чешма 1774 г.“ и в намиращия се на негова територия Туристически посетителски център започва програмата във връзка със събитието „250 ГОДИНИ КЮЧУККАЙНАРДЖАНСКИ ДОГОВОР“. То е организирано от община Кайнарджа с кмет Любен Сивев и се осъществява със съдействието на Областна администрация Силистра с областен управител Илиян Великов. От 2015 г. Кайнарджа е член на международната неправителствена организация Европейска мрежа „Места на мира“, поради което нейният председател Едуардо Басо от Португалия е гост на събитието.

Кючуккайнарджанският мирен договор е подписан на 21 юли 1774 г. между Руската и Османската империя. С него Силистренският край и конкретно Кайнарджа остават със запазено място в световната история. Програмата включва освещаване на посветената на годишнината паметна плоча, извършено с водосвет от отци от Доростолска епархия начело с епископ Борис. Предвидена е изложба, подготвена от Валентин Петков от силистренския клон на Национално дружество „Традиция“, която е връщане във времето от преди два и половина века. В нея той се е постарал да предложи няколко момента, свързани със събитията от преди 250 години. Те допълват атмосферата на Туристическия посетителски център, посещаван всяка година от над 3 000 души – хора от различни възрасти и краища на страната. Включително от участниците в проведените вече 22 издания на Фолклорен събор „Край чешмата – под върбата“, поредното от които бе миналата седмица.

Научната кръгла маса е с участие на автори на доклади от Силистра, Варна, Велико Търново и Кайнарджа. Дафинка Станева, Кайнарджа: „Паметта за Кючуккайнарджанския мир от 21 юли 1774 г., съхранявана в село Кайнарджа“. Проф. д-р Андрей Андреев, ВТУ-Велико Търново: „Русия – покровител на православните християни в Османската империя“. Проф. д.н. Нина Дюлгерова, Дружество Варна към Съюз на учените: „Договорът от Кючук Кайнарджа от 1774 г. – дихотомия война-дипломация“. Доц. дфн Тодорка Георгиева, Филиал Силистра, Русенски университет: „Права и свободи на християнското население според Кючуккайнарджанския мирен договор от 1774 г.“. Д-р Йордан Касабов, Силистра, етнолог: „Събития, демографски и социално-верски характеристики в българските земи на Османската империя през втората половина на XVIII и до началото на XIX век“. Иван Занов, Силистра, историк и краевед: „Демографски промени в Силистренско по време на Руско-Турската война (1768-1774)“. Валентин Събков, Варна, историк изследовател: „Военният път към Кючук Кайнарджа“. Джевдет Тахироглу, независим изследовател: „Кючуккайнарджанският мирен договор и кримските татари в България“

На 21 юни 2014 г., т.е. преди 10 години бе финализиран проект по програма „Развитие на селските райони“, благодарение на който с нов Туристически посетителски център и музей бе обогатен Историко-мемориалният комплекс около Кючуккайнарджанска чешма. Центърът бе открит с ритуал, вписан в тържеството „240 години от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи през 1774 г.“. Православни отци от Доростолска епархия проведоха водосвет за освещаване на новата културна и социална придобивка, съхраняваща исторически и етнографски материали, някои от които дарени от руска страна.

Открит бе бюст паметник на руския фелдмаршал Пьотър Румянцев, участник във войната срещу Османската империя (1768-1774 г.), завършила с подписване на мирен договор в Кайнарджа, в чест на който за изстреляни 101 топовни залпа.  Паметникът е дело на силистренския скулптор Йордан Колев и е част от Алея на пълководците. Нейното начало бе дадено преди 16 години с откриване на паметник в чест на руската императрица Екатерина Велика.

Община Кайнарджа

Няма коментари:

Публикуване на коментар