вторник, 12 януари 2021 г.

Юбиляр от Дулово съставител на сборник с народни песни от Добруджа

В края на миналата година видният дуловец Андрей Христов навърши 90 години, поради което бе уважен по достойнство от властовите институции: от областния управител Ивелин Статев и от кмета на община Дулово д-р Юксел Ахмед. Тези дни юбилярът изпрати до представителя на държавната власт в знак на благодарност за проявеното към него отношение към забележителната му годишнина екземпляр от една неповторима по своето съдържание книга, на която Христов, родом от Шуменско, е съставител. Според общественика, по чиято идея сборникът става факт преди по-малко от три години (2018), „Той е послание до идните поколения, за да знаят, да помнят и да се гордеят, че са потомци на славен народ с богата културна история“.

Става дума за сборника с над 700 народни песни, наречен „Добруджа пее“. Песните са изпълнени по време на Пенсионерски събор „Върбино пее“ близо четвърт век, до 2018 г. Проявата, проведена за пръв път през 1994 г., е посветена на Илинденско-Преображенското въстание, което обяснява и патриотичната й нотка. Изданието е дело на община Дулово, в чийто културен календар е съответният фолклорен празник на хората от Третата възраст, провеждан в м. „Канагьола“ (превежда се като Кървава река).

В своето послание във вид на благодарност до областния управител Андрей Христов, автор на 4 книги и съставител на алманаха на дуловските творци „Жажда“, заявява още: „Това, което съм правил като учител, се свежда до изпълнение на най-обикновените ми професионални задължения, а като гражданин – малко по-съвестно изпълнение на гражданските ми задължения. Стремил съм се да бъда полезен на хората и с моята дейност да оставя диря след себе си“.

Сборникът е полезен и с допълнителната информация, публикувана в него – представени са най-големите фолклорни събори в област Силистра – в областния град, в Дулово, Тутракан, Алфатар, Главиница, Алеково, Грънчарово, Проф. Иширково, Калипетрово, Сребърна, Срацимир, Кайнарджа и др. населени места в Крайдунавска Добруджа. Както още в добруджански градове и села от област Добрич – в Черноморска Добруджа. 

Отдадено е дължимото и на активистки на пенсионерското движение, взели участие в събирането и в представянето на песните в сборника: Иванка Маринова, Николинка Георгиева, Йорданка Минчева и Радка Станчева от Дулово, Гинка Добрева и Димитричка Христова от Силистра, Иванка Димитрова от Добрич, Замфира Маринова (кв. „Деленки“) и Николинка Павлова от село Айдемир, Николинка Кирилова от Тутракан, Янка Колева от село Проф. Иширково.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар