понеделник, 25 януари 2021 г.

Време е за парламентарни избори в Крайдунавска Добруджа – кои са ни представлявали досега от 1990 г. насам?

На 4 април т.г. българският народ е призован отново да участва в избори за 45-о Народно събрание – национален колективен политически законодателен орган. Област Силистра е обособена като отделен избирателен район (20-и МИР), в който в момента са определени за избор 4-ма народни представители (от общо 240). 

През последните 30 години, откакто са започнали демократичните промени в страната, подобни избори са провеждани 9 пъти (преди това веднъж – за 400 депутати в 7-ото ВНС през 1990 г.)На 4 пъти Народното събрание е изкарвало пълния си 4-годишен мандат (1997-2001, 2001-2005, 2005-2009 и 2017-2021).

Кои са партиите, от чието име добруджанци са представлявани в парламента през целия този период: БСП (вкл. като коалиции с различни имена), ДПС (вкл. като коалиция), НДСВ (в коалиция), Коалиция „ОДС“, Коалиция „Обединени патриоти“ (чрез представител на ВМРО), ПП СДС, ПП ГЕРБ, ПП „Атака“.

ДПС е партията, представлявана неизменно във всички народни (ВНС и обикновени) събрания с депутати, избрани в област Силистра (общо 15 души са влизали в съответните квоти при т.нар. завъртване на листите, като някои от депутатите са избирани на мажоритарен принцип. Най-много – 3, са избраните с листата на партията през 2005 г.. Най-често водач на листата е бил Кемал Еюп (математик, който след 1991 г. е 3 мандата депутат, впоследствие 7 години е председател на Комисия за защита от дискриминация), Реджеб Садък (ВНС, театрален режисьор, покойник), Исмаил Исмаил (ВНС, юрист, адвокат), Орхан Мемиш (ВНС, филолог и социални дейности; бил е още началник на кабинета на председателя на ДПС и директор на Бюро по труда Силистра), Филиз Хюсменова (филолог, впоследствие министър и 12 години депутат в Европейския парламент, била е зам.-председател на ДПС на национално ниво, зам.-кмет на община Силистра и заместник-областен управител, както и общински съветник); Осман Октай (мед. Фелдшер и спец. „Публична администрация“, в момента политически наблюдател) и Камен Костадинов (родом от Шумен, бил е още и член на Изпълкома на БФС); Хюсеин Хамди (историк, бил е и кмет на община Главиница, в момента директор на Областна пощенска станция Силистра), Гюнай Сефер (дълги години бе и областен лидер на ДПС Силистра), д-р Митхат Табаков (гинеколог, 6 г. е кмет на община Дулово), Рамадан Аталай (минен специалист, депутат в 7 парламента, родом от Лудогорието), Юксел Хатиб, Невин Хасан (икономист, бизнес дама в шивашкия бранш), Хюсеин Чауш (икономист), Джеват Яшар (ХТИ, бил е и кмет на община Главиница, покойник).

От изборите за Велико народно събрание през 1990 и в последвалите парламентарни избори за Обикновено Народно събрание през 1991, 1994, 1997, 2005, 2009, 2013 и 2017 г. в област Силистра БСП е имала общо 14 души в парламента за различни периоди, влизали в ролята на депутати. Най-много избрани - трима, са в периода 1994-1997В изборите през 2001 и 2014 г. членовете и привържениците на БСП – и левицата като цяло, не са били представяни в народното събрание чрез избран от тях депутат в област Силистра. Някои от дпутатите също са избирани по мажоритарен път във ВНС. 

Кои са били народни избраници:  Екатерина Маринова (ВНС, родом от Варна, впоследствие министър и търговски представител в Русия), добруджанците Костадин Велков (ВНС, юрист, съдия и адвокат), Ненчо Ненчев (ВНС, юрист, прокурор и адвокат), Иван Георгиев (юрист, Тутракан, ВНС)q д-р Петър Илиев (ВНС, невролог, бил е начело на областната болница, впоследствие кмет на община Силистра, покойник), Георги Николов (ВНС, агроном, впоследствие директор на Земеделски колеж Силистра и общински съветник), Ана Миленкова (юрист, адвокат, синдик),  Васил Калинов (възпитаник е на Висш лесотехнически институт, бил е председател на ОбС Силистра и председател на БСП на общинско и на регионално нива, посланик в Азербайджан, дългогодишен член на ИБ на БСП на НС), Георги Георгиев (специалист по корабно дело, след депутатството е два мандата кмет на община Тутракан), Любомир Божков (юрист, впоследствие общински съветник в Силистра, после и прокурор във Висша касационна прокуратура София, бил е общински и областен лидер на БСП Силистра, председател на Мандатна комисия на конгреса на БСП през 2000 г., покойник), Иван Генов (от София, юрист и дипломат, по-късно лидер на ПП „Българска левица“), Добромир Гущеров (родом от Енина, Старозагорско, бизнесмен, бил е общински и областен лидер на БСП Силистра, член на ИБ на БСП в Националния съвет), Антон Кутев – депутат в два парламента (родом от София, икономист в сферата на киното и телевизията, бил е член на ИБ на БСП на НС), Стоян Мирчев (родом от София, икономист, член на ИБ на БСП на НС)

НДСВ е партията, която в своя активен период в първото десетилетие на новия век имаше в 39-то НС трима народни представители от областта (в 2 места): икономистката Силвия Нейчева – родом Тутракан, била е и зам.-министър на МВнР (на нейно място влезе строителният специалист Христина Георгиева – в момента председател на ЖС „Екатерина Каравелова“, била е и зам.-кмет на община Силистра), и Борислав Цеков (юрист, родом София, впоследствие секретар на Ниционалния омбудсман и лидер на пария Новото време; председател на Институт за модерна политика, доктор по конституционно право).

За пръв път от 20-и МИР Силистра ГЕРБ има народен представител в лицето на Стефан Господинов (историк, Силистра), избран в 41-то и в 42-то НС, когато е и областен координатор на партията. В следващите две народни събрания (43 и 44) народен представител е юристът Алтимир Адамов, като в своята политическа кариера е бил зам.-областен управител и и.д. областен управител в периода 2011-2013 г.

СДС чрез юристката Велислава Гюрова – 1991 г, Коалиция „Обединени демократични сили“  чрез Христо Димитров – 1997 г., областен лидер на СДС, покойник; ПП „Атака“ чрез Иван Тодоров (от Варна, 2014) и Коалиция „Обединени патриоти“ (чрез икономиста Александър Сабанов – ВМРО, 2017, бил е и председател на ОбС Силистра, както и президент на Ротари клуб Силистра) са другите 4 партии и коалиции, чиито представители са били добруджанското лоби на област Силистра в парламента на Република България.

В област Силистра са избирани и народни представители, които обаче са заемали местата си от квотата на други избирателни райони – сред тях са Красимир Премянов (БСП, 1991 г.), Любомир Коларов (БСП, 1994), Асен Агов (ОДС, 1997), Владислав Горанов (ГЕРБ, 2017). Преизбирани отново в нашия избирателен район са Еюп, Миленкова, Николов, Кутев, Господинов и Аталай. За отбелязване - Аталай, Костадинов, Калинов, Кутев и Октай са били народни представители и от други избирателни райони.

Какво показват сметките в Силистренския край по темата – какъв трябва да си по професия и с други характерни качества, за да представляваш народа в парламента? 

Най-добре е да си политически лидер - тогава шансовете ти са по-големи (Калинов, Божков, Еюп, Сефер, Димитров, Господинов). Явно е, че е хубаво да си юрист, защото поне в близкото минало това имаше значение (Ненчев, Велков, Георгиев, Миленкова, Гюрова, Божков, Генов, Цеков, Адамов, Исмаил). В по-редки засега случаи инженерството също се оказва подходящ трамплин към сградата с надписа „Съединението прави силата“ (Калинов, Георгиев, Георгиева, Хатиб, Аталай, Яшар), както и специалистите по икономически науки (Нейчева, Гущеров, Мирчев, Сабанов, Невин Хасан, Кутев). За някои от депутатствалите участието в парламента е било трамплин и за кадри в бъдеще време в други сфери (Кемал Еюп, Георги Георгиев, Асен Агов - начело на БТА, Любомир Коларов - председател на Комитет за далекосъобщения, Владислав Горанов - министър на финансите, Филиз Хюсменова, Хюсеин Хамди, Борислав Цеков, Орхан Мемиш и др.). По-късно част от силистренските депутати са участвали в политическия живот на страната, бидейки вече към други партии или коалиции (Осман Октай, Борислав Цеков, Васил Калинов, Иван Генов, Хюсеин Хамди).

В още по-редки моменти  в похода към парламентаризма провървява на хуманитаристи  (Хюсменова, Хамди, Костадинов). Един единствен по рода си е математикът в лицето на Еюп, както и Георги Николов, като представител на земеделската наука. Журналистите също се котират, макар и не често (Агов, Коларов). Медиците са сравнително скромно представени (д-р Илиев, д-р Табаков, Октай), за разлика от участието им в местните органи на властта в региона (в момента начело на три общини като кметове и на един ОбС - председател)

Случва се, когато не те познават изобщо или не си тукашен, това да доведе до нечия сполука (Генов, Цеков, Гущеров, Костадинов, Кутев, Аталай, Тодоров), защото (нали знаете?): „добруджанци са гостоприемни, тук няма кадри, всеки специалист е добре дошъл и т.н.“.

Идеалният вариант се оказва, когато кандидатът е известен, дори и да не е родом от Крайдунавска Добруджа (Премянов, Агов, Коларов, Гущеров, Аталай, Генов, Костадинов, Горанов – някои от които, както вече бе посочено, спечелили, но не ползвали мандати в Силистра). За отбелязване е, че 6 жени са били наши представителки в парламента, при това от 4 политически сили – БСП, СДС, НДСВ и ДПС (Гюрова, Миленкова, Хюсменова, Нейчева, Георгиева, Хасан).

И още любопитни факти от близкото минало: през 2001 г. сочените за фаворити водачи на листи в лицето на Любомир Божков – БСП, и Петър Чаушев – СДС, не успяха да спечелят мандати за себе си и за своите партии. А както е известно, гласовете, нестигащи за пълен мандат, се преразпределят в други избирателни райони. Случвало се е и наши депутати да са влизали в парламента, благодарение на добавка на гласове от друг МИР, вкл. от гласували в чужбина. 

За някои от депутатствалите участието в парламента е било трамплин и за кадруване в бъдеще време в други сфери (както вече посочихме, а и е видно от разказа ни по-долу - Кемал Еюп, Георги Георгиев, Асен Агов, Любомир Коларов, Филиз Хюсменова, Хюсеин Хамди, Борислав Цеков, Орхан Мемиш, Любомир Божков, д-р Петър Илиев, Христина Георгиева,  Васил Калинов и др.). По-късно част от силистренските депутати са участвали в политическия живот на страната, бидейки вече към други партии или коалиции (Осман Октай, Борислав Цеков,  Васил Калинов, Иван Генов, Хюсеин Хамди).

Част от депутатите ни са били и в органите на местните власти - кметове: д-р Петър Илиев - Силистра (след депутстването), Георги Георгиев - Тутракан (след), Хюсеин Хамди - Главиница (след); д-р Митхат Табаков (преди) - Дулово, Джеват Яшар (преди) - Главиница; зам.-кметове на община Силистра: Христина Георгиева (след), Филиз Хюсменова (преди); председатели на Общински съвет Силистра: Александър Сабанов и Васил Калинов (и двамата преди да станат депутати); общински съветници: Любомир Божков, Реджеб Садък и Георги Николов (след),  Филиз Хюсменова (преди) - всички те в ОбС Силистра, Гюнай Сефер (преди) - Дулово, Хюсеин Хамди (след) - Главиница  и др. В Областна администрация Силистра са работили Филиз Хюсменова, Алтимир Адамов и Джеват Яшар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар