петък, 22 март 2024 г.

Представят виден добруджански деец в национален телевизионен ефир

На историка изследовател от Варна Валентин Събков, автор на сборника "Без борба - няма свобода", предстои ново телевизионно предизвикателство в предаването на Росен Петров в ефира на "България онеър" - тази неделя от 16,30 ч. ("Стефан Боздуганов - Апостола на Добруджа"). Голяма част от книгата му, представена в Силистра през есента на 2020 г., бе посветена на ВДРО и на нейни дейци от Силистренско, сред които именно е и алфатарцът Стефан Боздуганов – деен участник в борбата за освобождението на Добруджа в периода до 1940 г., когато южната й част е окупирана от Кралство Румъния, така също на неговите и на съратниците му борби с ДРО.

По инициатива на Събков през 2015 г. тогавашната местна власт в град Алфатар постави паметна плоча на Боздуганов. В процес на работа са още няколко книги на изследователя на българската история, резултат от проверки в архиви на България, Румъния, Русия и Украйна.
През последните години Събков - алфатарец по рода на баща си, е сред редовните участници във Форум "Българска наследство" в град Балчик. В една от конференциите той заяви, че работи активно по темата за дейците за освобождението на Добруджа, включително за забравените от тях със заслуга за възвръщането на Южната Добруджа към майката родина България през 1940 г. в резултат на Крайовския мирен договор.
Отново при едно от представянията си в Балчик Събков заяви: "За мене е чест и гордост да бъда наследник на двама българи: единият е Иван Манев, който е бил кмет на Бабадаг. Ушил е българското знаме и е посрещнал българската армия през 1916 г. За съжаление е изчезнал безследно в подземията на "Сигуранца" през 1918 г. Неговата съпруга – баба Злата, повежда рода и пристигат в България. Моят дядо – Георги Събков, е бил главен ятак на ВДРО в Алфатар, Силистренско".

Заедно с проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова от дружеството във Варна на Съюза на учените в България Валентин Събков е инициатор за провеждане на научен форум, посветен на 250-годишнината на Кючуккайнарджанския договор, който се очаква да бъде в Кайнарджа на 21 юни т.г. с домакинството на Посетителски туристически център и община Кайнарджа. В момента в ход е организацията на форума, за който за участие ще бъдат поканени местни учени и краеведи.
Междувременно по инициатива на общественичката и авторка на няколко книги Анастасия Якова, в град Тутракан, където е починал през 1965 г., преди няколко години бе почетен Аспарух Айдемирски - адвокат, журналист, виден деец и ръководител на Добруджанското национално освободително движение, председател на Вътрешната добруджанска революционна организация (ВДРО). Инициатор е за основаването на емигрантско дружество „Добруджа” в столицата (септември 1913) и на което е избран за секретар.

Дружеството има за цел да подпомага добруджанските бежанци и да ги организира в последствие в единен съюз. Участва в обединителния конгрес на дружествата (25 март 1915 г.), който провъзгласява единна Добруджанска организация (ДО), обединяваща всички дружества от столицата и страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар