четвъртък, 29 февруари 2024 г.

Активист на Национално движение „Традиция“ подреди изложба от гравюри и оръжие от времето на Кримската война в Регионална библиотека Силистра

Откриване на изложбата на 1 март в 11 ч. в Регионална библиотека - Силистра. Част от предложените в нея снимки на гравюри по темата за Кримската война, водена и на територията на Добруджа - включително в Силистра преди 170 години, бяха представени миналата година в поредното издание на Форум „Българско наследство“ в град Балчик.


Тогава нейният инициатор и автор Валентин Петков - колекционер на старини и член на Национално движение „Традиция“, разказа за бойните действия пред аудиторията от различни поколения от България, Румъния, Украйна и Молдова. Във форума той участва и с доклад на тема: „Кримската война (1853-1856) в гравюри от Силистра през Варна до Севастопол“. На практика това са запечатани за времето картини, отразяващи военни действия на различни места по света в рамките на една война,


оставили трайни следи в историята на човечеството. За изложбата повече в блог ВЕРСИНАЖ (https://jordansilistra.blogspot.com/2022/08/blog-post.html).
В доклада четем: „През м. март 1954 г. 45 хил. руски войници форсират река Дунав при Браила, Галац, Измаил, завземайки Исакча и Тулча, достигайки и обсаждайки и крепостта при Силистра. Поради опасения, че Австрия ще се намеси на страната на Коалицията, обсадата на града е снета: на 11 юни руснаците се оттеглят, а месец след това напускат и дунавските княжества". И още: През лятото на 1854 г. в град Варна са стоварени сухопътни войски с численост 60 хил. и с необходимите муниции с цел десант в Крим. Двама българи запалват складирания барут и консумативите за въоръжение, предназначени за поразяване на жива сила и военна техника, разрушаване на съоръжения и укрепления, а също така за изпълнение на специални задачи. Войските на Коалицията да разпръснати по няколко фронта: Дунавски, Кавказки, Кримски“.
Както е известно, видният писател и мислител граф Лев Толстой е бил в Силистра по време на Кримската война като военен кореспондент и според някои литературни изследователи това, което и видял в битките е влязло в сборника му „Севастополски разкази“.
На Кримската война са посветени и друг вид творби, сред тях и народни песни - една от тях - „1854" е с добруджанска "връзка", защото е записана от народния певец от село Калипетрово Йордан Николов-Слепия. Тя е публикувана в сборника му от 1898 г. „Сборник от стари народни песни, записани в селата на Силистренско“. Още в първите нейни редове се казва: „Чудно е чудо станало – Светът се страшно размирил – Два царя глава дигнали, Два царя – два главатаря. Какъвто царят Николай И турски султан Меджита. Три дни топове гърмели, Четири дни бой правили, около Силистра стоели – Силистра на прах станала“.


В контекста на съвременните разбирания за живота и смъртта, мира и войната пред подрастващите Петков заяви: „Войната е най-тежкото нещо за един живот, защото няма втори и трети шанс, както при игрите“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар