петък, 8 юни 2018 г.

СК „Багаин“ Силистра с уникално отборно второ място по джу-джуцу



„Представителите на СК „Багаин“ Силистра „избиха рибата” на държавното първенство по джу-джуцу на 19-20 май в гр. Ловеч, където спечелиха 28 медала“, така охарактеризира постигнатото председателят на  клуба Неделчо Цветков. Той сподели също, че не помни от десетки години  такава голяма група - 33 състезатели за участие в две от спортните, да е пътувала на състезание от държавния спортен календар.

Резултатите на клуба  от вътрешния и Международния спортен календар са уникални и без аналог в историята на джу-джуцу в България, вкл. и чрез Златко Цветков – един от най-добрите спортисти на всички времена в спортната история на нашия град. Той е носител на два медала от световни първенства, на един от европейско първенство за мъже и е петкратен балкански шампион.

В първия ден в дисциплината „не-вадза“ или т.нар. бразилско джу- джуцу взеха участие трима състезатели, където със златен медал се поздрави Йоана Великова, а бронзови отличия спечелиха опитният Станимир Стойчев и дебютантът Симеон Симеонов. 

През втория ден под ръководството на тримата треньори – Неделчо Цвятков, Стефан Стефанов и Цветан Цвятков взеха участие със схватки във всички възрастови групи в дисциплината „файтинг“. Сред тях бе  комбинираната група от опитни състезатели от Спортно училище „Дръстър“ и 9 деца от подготвителните групи под ръководството на Алтан Мехмед и на Ивелина Цветкова – шампионка в няколко спорта в сферата на едоноборствата.

В крайна сметка в конкуренция с близо 200 състезатели от 25 клуба, представителите  на Спортен клуб „Багаин” в отделните възрастови групи спечелиха 28 медала – 10 златни – Йоана Великова, Стоян Стоянов, Ивайло Стефанов, Симеон Симеонов, Велислав Костов, Красимир Тасков, Станимир Стойчев.  Рустислав Добрев, който вече е студент в НСА, отново се върна да подпомогне своя клуб, спечелвайки златния медал в категория 62 кг.; 9 сребърни и 9 бронзови. По този начин в комплексното класиране силистренци се наредиха на уникалното второ място.

Според Неделчо Цветков, това е един уникален резултат, който може да бъде разширен и затвърден, ако се осигурят още по-добри условия за подготовка и участия в състезания, защото една голяма част от състезателите имат нереализиран потенциал. Важен принос за постигането на високи спортни резултати има и фактът, че вече 13 години в Силистра съществува спортно училище, където в интензивен учебно-тренировъчен процес вземат участие над 40 деца от V-XII клас. 

Прекрасно се включиха и малките възпитаници на Алтан Мехмед и Ивелина Цветкова, от които Селин, Атила, Христо, Преслав, Нурдин и Димитър Здравков спечелиха медали.

Този резултат стана възможен, благодарение на подкрепата, която има клубът от общинското ръководство на община Силистра, начело с кмета д-р Юлиян Найденов, и на ПП ГЕРБ в лицето на областния й координатор Тодор Тодоров.

За да бъдат състезателите добре екипирани и с добро самочувствие има принос дарението, направено от „Дунав“ АД с ръководител Коста Желев и на фирма „Поларис-8” в лицето на Владимир Рашков; на „СтройПроект”, който направи възможно пътуването, осигурявайки горивото за автобуса на спортното училище.

Тези резултати са постигнати в един много важен момент от развитието на бойните изкуства в нашия град, където преди 25 години беше регистриран и започна дейността си Спортен клуб по единоборства „Багаин” Силистра, който през този период завоюва редица отличия от вътрешния и международния спортен календар.

През тези трудни години на прехода представителите на клуба спечелиха над 700 медала от държавни първенства по джудо, джу-джуцу, спортно и бойно самбо, сумо, борба (жени). Над 30 състезатели са включени в различните национални гарнитури за участие в международни състезания – световни, европейски, балканиади и турнири.

         По този повод през есента на тази година предстои учредяване на Международен турнир по джудо и джу-джуцу и отбелязване по подходящ начин на тази значима годишнина.

         Председателят на Спортен Клуб „Багаин” Неделчо Цветков изказва дълбоката си благодарност на всички състезатели, треньори, родители, обществени деятели и административни ръководители на нашия град, които, независимо от своя политически цвят, подкрепяха дейността на клуба, осъзнавайки важния му принос за правилното възпитание и мотивиране на младите хора, които са бъдещето на нашия регион.

Няма коментари:

Публикуване на коментар