понеделник, 18 юни 2018 г.

В Силистра италиански инвеститори представиха работещия си модел в България


Роденият и израсъл в Силистра евродепутат Момчил Неков, член на Европейския парламент, представител в Комисия по земеделие и развитие на селските райони,  проведе среща, посветена на възможностите за развитие на земеделието в района на Силистра с цел представяне на работещи модели и на базата на тях - привличане на инвестиции.

В срещата участваха трима италианци: Джузепе Де Франческо, почетен консул на Италия в България, който говори за инвестициите в овощарството и хранително-вкусовия сектор; Роберто Санторели, производител и преработвател на череши и кайсии; Доменико Санкрика, производител на модерните биопродукти предимно с български суровини. Предварителна мотивация за срещата на възпитаника на СУ „Никола Вапцаров“ и на ЕГ „П. Яворов“ Силистра: регионът на Силистра е традиционно известен със своята селскостопанска и хранително-вкусова промишленост (бел. авт.-макар и в минало време, предвид промяната в структурата на икономиката на района)

Поради отдалеченост от икономическите центрове на страната, както и предвид някои социални обстоятелства – сред тях и демографския срив, област Силистра изостава по отношение на инвестициите и вътрешното сближаване. Резултатът: Крайдунавска Добруджа ниските  доходи на глава от населението в България и в ЕС. При условия, че земеделието може да осигурява отлична възможност за икономическо възраждане.
В този смисъл гостите – италиански инвеститори от сектора на хранително-вкусовата промишленост, са проявили интерес към развитието на региона и към създаване на нови производствени и преработвателни съоръжения. Целта на срещата бе да се установят контакти с потенциални инвеститори в селскостопанското производство със земеделски производители и хора от региона, тъй като намерението бе да се обсъдят възможностите за развитие на органичното земеделие, както и известната „силистренска кайсия" да бъде включена в европейските схеми за качество, утвърждавайки я като продукт със защитено географско указание.

За съжаление в срещата участваха малцина представители на земеделския сектор, а от институциите се отзова единствено екипът на кмета на общината д-р Юлиян Найденов, който се оказа, че вече се е срещал по друг повод с част от гостите. Той представи пред аудиторията направеното от Общинска администрация по темата, вкл. срещи с инвеститори от Италия – някои от тях на италианска земя – в Рим и в Неапол, както от Китай (3 делегации) и от Япония (по линия на побратимените градове – първият резултат е износ на вино от Изба „Кайнарджа“) за представяне на възможностите на Силистра.

Какво научиха присъстващите на срещата от изявленията на гостите, както и от отговорите на въпросите към тях? Констатации: българският пазар не е глобален, а и най-често производителите ни се ориентират към лесни сектори и монокултури; модерно е развитие на земеделие и ХВП в затворен цикъл; работа с продукти, произведени без пестициди и при високи европейски изисквания. Изводът: има нужда от комплексни решения; не е перспективно върху поливни площи – Пазарджишко, Пловдивско, да се сее пшеница, вм. ориз и да се отглеждат зеленчуци, и др.

Представеният работещ модел на няколко италиански инвеститори – в Южна и в Северозападна България, целеше да подтикне създаване в Силистра на подобен устойчив подход в сферата на земеделието и преработката на плодове и зеленчуци, каквито традиции в нашия край е имало в близкото минало. Вкл. чрез ползване на европейски средства, доколкото това все още е възможно в близките няколко години. Това може да стане чрез обучение и осигуряване на пазари.

Какво е италианското присъствие в България? Според търговския регистър над 9 000 са фирмите с италиански „паспорт“ или с италианско участие, от които реално 20% са работещи. Благодарение на това обаче 70 000 българи си изкарват прехраната (при годишен оборот от 5 млрда лева). На практика след Германия и Русия Италия е третият по значимост партньор на България в търговско отношение.

У нас италианците внасят техника и технологии, а получават суровини и и земеделска продукция. Концентрацията е в София, Пловдив, Бургас, Сливен, Северозападна България (Монтана, Берковица), но и в…Тутракан – производство на автоматични бариери (портали). В близкото минало в Силистра имаше и италианско участие във фирма за преработка на дървесина.

Представителите на Италия залагат на асоциирането, вкл. за контакти с посланика на страната си в София, който е съпричастен към техните проблеми и се отзовава при решаването им. И за отбелязване – нито един стабилен италиански инвеститор не се е оттеглил от България; италианската общност също работи за отстраняване на „нелегалните“ инвеститори.


От присъстващите производители своя мнение изказа Иван Добрев – дългогодишен председател на ЗК „16 декември“ – село Гарван, който потвърди съжалението, че върху поливни площи не се отглеждат доходоносни продукти. Но не пропусна да отбележи, че от няколко години не успява да преодолее разрешителния  режим да изгради пет кладенеца, поради което проектът е спрян. Той приветства гостите заради интересната и актуална презентация на работещ италиански модел у нас.









Няма коментари:

Публикуване на коментар