четвъртък, 28 юни 2018 г.

Тържество за края на годината в най-старото силистренско училище



„Хей, свърши и таз година“ е рефрен, характерен за края на всяка учебна година. Проведен бе годишният акт на ОУ „Отец Паисий” – най-старото училище в Силистра – и този път в ранната утрин пред паметника на своя патрон – Паисий Хилендарски, изработен преди няколко години от силистренския скулптор Йордан Колев.

По традиция празникът започна с посрещане на знамената на Република България и на училището. За по-голяма тържественост  – фанфарна музика и мажоретки – две от емблемите на школото, в което са се учили и известни българи като певеца Бисер Киров, директорът на БНР в миналото Валери Тодоров и др. Стихове за пореден път от Клуб за рецитатори с р-л Ванушка Александрова - за някои това е  последна изява, защото преминават в друго училище: Симеон, Йоана, Виктор, Радина. Това са децата водещи и рецитатори в продължение на 7 години -участници в клуб „Художествено слово“: талантливи, амбициозни, изключително отговорни към репетиции, участия в училищни и областни конкурси, в общоградски тържества и концерти…

Водещите рецитират подходящи стихове, вкл. и като предсказание за идващите дни Блика лято, златно лято! От утре започва тя – ваканцията! Дългоочаквана,  желана,  неповторима“. 

Камелия Рачева - директор на ОУ „Отец Паисий“, приветства и награждава изявените ученици и обявява имената на пълните отличници.

Връчва също удостоверенията на завършващите основното си образование от двата седми класа, за които вече е бил последният звънец в родното училище: „Седем години труд, упоритост и вяра. Седем години приятелство, откровение и обич, смях и сълзи, сила и устрем. Крачки напред, но и крачки встрани. За да извлечем най-доброто от себе си. И да продължим, напред към новото и примамливото“.

За първа година е обявена награда за Отечеството, посветена на „г-л Иван Колев“. Наградата се присъжда на момче и момиче, завършващи седми клас с доказан патриотизъм и интерес км историческото минало на Родния край. От 2001 година гордост за учители, ученици, родители са носители на награда „Нотев”, давана от нотариус Златко Нотев, който лично я връчва. Номинирани: Симеон Стоилов – носител на наградата; Йоана Мария Драгнева и Мирела Иванова.

Следва номинация  „Учител на годината”, провеждана за пета година! За неуморния труд и себеотдаденост на заседание на комисията с решение на Педагогическия съвет за учител на 2018 година в културно-образователната област са номинирани учителите Лилия Тончева и Иванушка Тодорова- начално образование; Галина Димова – обществени науки; Атанаска Гинова  и Никола Тодоров  - математика и информационни технологии;  Бонка Скорчелиева – изкуства и спорт, която е и носител на наградата.

И отново тържествен звън. Знамената се прибират. Край на празника. „Довиждане, училище любимо! Здравей, мое лято, здравей!“ До нови срещи наесен!


Няма коментари:

Публикуване на коментар