сряда, 6 юни 2018 г.

Швейцарски младежи музиканти на една сцена в Силистра с Теодосий Спасов

На 10 юли, вторник, от 18:30 ч. в залата на Драматичен театър Силистра е концертът на Швейцарски младежки симфоничен оркестър JSO Bern с диригент Дружелюб Янакиев и солисти – кавалджията на планетата Теодосий Спасов, пианистът Ивайло Ковачев и Борис Динев (ударни). Събитието се организира от Фондация „Алегра“ и се осъществява с подкрепата на Община Силистра.

Оркестър JSO е основан през 1987 г. и с годините дава възможност на млади музиканти да свирят симфонична музика на все по-високо ниво. От 2008 г. оркестърът представлява Швейцария в Европейската федерация на националните младежки оркестри (EFNYO). В Русе музикантите от JSO Bern ще свирят под диригентството на маестро Дружелюб Янакиев, който развива творческия си път като диригент и цигулар. Той завършва Висшето училище за музика и театър в Берн с концертна и солистична диплома по цигулка, след което учи във Висшето училище по изкуствата в Цюрих, дипломирайки се с отличие в две специалности – симфонично и оперно дирижиране. С нестандартните си музикални идеи и експериментаторски дух си спечелва име на един от най-иновативните и креативни млади диригенти в Швейцария.

Знаменитият световноизвестен кавалджия Теодосий Спасов,  в компанията на младите музиканти от Швейцарския младежки оркестър, ще изпълни произведенията Странен повод, Балада за една надута гайда, Отвъд границата, Отворено настроение.

Сред солистите на JSO Bern  в Силистра ще се изяви невероятният пианист Ивайло Ковачев, който успешно съчетава в репертоара си класическа, съвременна и джаз музика. Сред неговите партньори са концертмайсторите и членове на най-реномираните Швейцарски оркестри. Ивайло Ковачев е носител на редица отличия, между които са наградите на осем национални и международни конкурса по пиано. През 2009 г. участието му в съвместен музикален проект е удостоено с приз за най-добро изпълнение на годината в ефира на Швейцарската национална телевизия и с награда на публиката. От 2014 г. Ивайло Ковачев е музикален директор на музея „Йохан Якобс“ в Цюрих.

Майсторът на ударните Борис Динев е един от основателите на перкусионен ансамбъл Полиритмия (1976). С тази формация той концертира на множество музикални фестивали в България, цяла Европа, Куба, Тунис и Япония. Свири с всички български симфонични оркестри, както и с много от известните джаз музиканти – Любомир Денев, Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Веселин Николов, Милчо Левиев, Антони Дончев и др. В дуо с Теодосии Спасов е гостувал на множество международни сцени. От 1991 г. живее и работи в Люксембург, като преподава в Conservatoire du Nord и в музикалното училище в Ещернах.

Всички силистренци и гости на града ще имат изключителната възможност на 10 юли да видят отблизо зашеметяващите класни музиканти и да се насладят на една впечатляваща концертна програма под мотото „На изток от Алпите“, в която ще звучат „Унгарски танци“ от Бела Барток, Румънска рапсодия №1 от Джордже Енеску и „Ръченица“ от Петко Стайнов. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар