вторник, 5 юни 2018 г.

Холандски хор извива глас с български песни в Силистра, Добрич и Балчик




Талантите певци и музиканти от Вокална група/хор "Чубрица" от Амстердам, комплектован от холандски граждани преди повече от 20 години (Инициатори за неговото създаване са известната народна певица Галина Дурмушлийска и инж. Якоб ван Белен), гостуваха със своя програма в Силистра, по покана на д-р Юлиян Найденов – кмет на общината, който заедно с председателя на ОбС Мария Димитрова бе сред зрителите в зала 13 на Художествена галерия.

Изявата пред силистренската публика, част от която бяха и изявени специалисти в сферата на музиката, както и самодейци от Смесен хор "Седянка", Народен хор при АНПТ "Силистра" и на Вокална група "Ретро"(представители на НЧ "Доростол"), на ВК "Бяло, зелено, червено" при ООС "Младост", от ЦМИ "Мегатон" и др., бе преди участието на гостите на международния хоров конкурс в град Балчик. 

В репертоара на холандците са изцяло песни, създадени от български композитори и изпълнявани на български език. Сред тях и на композитора Петър Крумов - дългогодишен художествен ръководител на ансамбъл "Силистра", който също бе сред гостите. Песните от програмата проследяват българските празници и обичаи през четирите годишни времена.

Ансамбъл "Чубрица" става особено популярен у нас със серията си концерти в Амстердам и други холандски градове в подкрепа на нашите медицински сестри в Либия. Няколко пъти хор „Чубрица” е посещавал България – два пъти е участвал в ежегодните прегледи „Нова българска музика”, организирани от Съюза на българските композитори, в Международния фолклорен фестивал в Бургас, изнесъл е и няколко самостоятелни концерта.

Някои от присъстващите с учудване изслушаха в холандско изпълнение емблематични български песни като „Хубава си моя, горо“, „Лале ли си...“ и др. Други си спомниха, че на Националния фолклорен събор в Копривщица всеки път подобни групи от целия свят идват,  за да ни предложат своя вариант на родния ни фолклор.

За трети остана горчилката, че българските таланти в различните телевизионни формати се скъсват да пеят на чужди езици, поощрявани от комплексираните си ментори, мечтаещи за световна слава и за международна кариера на своите възпитаници.

В същото време уникални образци на певческото изкуство са между нас, но, кой знае защо, малко ги забелязваме. Както недостатъчно е вниманието върху малцината останали техни носители в Крайдунавска Добруджа. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар