вторник, 5 юни 2018 г.

4-а международна награда за два сезона за Смесен хор „Седянка” Силистра



С поредната си – 4-а за последните две години, награда от международен хоров конкурс – този път в град Тузла в Босна и Херцеговина (известен като „Леге Артис” – в превод - „всичко по правилата”), силистренският смесен хор „Седянка” при Народно читалище „Доростол” Силистра потвърди, че в момента е сред най-успешните хорови формации в Североизточна България поне що се отнася до състезания в тази сфера на музикално-певческото изкуство.


Третата награда в третия по големина град в младата планинска държава, разположена в западната част на Балканския полуостров, създадена на федеративен принцип със столица Сараево, е продължение на подобни класирания на международни изяви в град Добрич през 2016 г., град Кишинев (Молдова) през 2017 г. и в Медовина Попово (България) през 2018 година.

И всичко това се случва, след като съставът – един от първите по рода си в България,  наследник на 120-годишното Музикално дружество „Гайда” и на 110-годишното Музикално дружество „Седянка”, в сегашния си обновен състав – както по възраст, така и по репертоар, под ръководството на диригента Лидия Кулева – в миналото дългогодишен негов корепетитор, възстанови традицията за участие в конкурси, прекъсната необосновано през 1999 г.

По този начин бе демонстрирано, че Силистра заслужено е била в зората на хоровото певческо изкуство и неслучайно продължава да дава на България и на света изявени певчески дарования както в оперното пеене, така в класиката, а напосвледък все по-често и в поп културата. На практика в БиХ България направи своя прощъпулник в хоровото изкуство чрез силистренския хор, постигайки успех сред 23 състава от 7 страни в най-трудната категория – „Смесени хорове”, в която имаше повече от половин дузина участници (от Хърватска - 2, Сърбия, Унгария и България) пред жури с диригенти от Унгария, Словения, Сърбия и БиХ. Не случайно силистренци бяха поканени от директора на проявата Ясмин Хасич догодина да се включат в 4-ото издание на конкурса.

Той е най-голям в ексюгославската страна, но в политиката на седенкари е да избират по възможност различни дестинации, за да разширяват географията на представата за българско хорово пеене, включително и за представяне на обработки на образци от родния фолклор, които за запазена марка по света. 
Изнесен бе и забележителен по своето съдържание и въздействие върху публиката концерт в православната църква „Успение на пресвета Богородица”, която е единствена сред трите храма в града – столица на едноименен кантон, и е част от Сръбската патриаршия. Изявата там бе заедно с характерни църковно-славянски песнопения от български и от руски автори, редом до състави от Унгария и Сърбия.
До края на творческия сезон Смесен хор „Седянка” има още една международна изява – по предварителна покана в град Кълъраш, където предстои провеждане на годишнина, която домакините от Дом на културата в крайдунавския румънски град държат да бъде уважена от силистренци.
Румънският хор е традиционен участник и в Събора на хоровете от крайдунавските страни, чието 12-о издание бе проведено през есента на 2016 г. със съдействието на община Силистра и със специалното гостуване на Теодосий Спасов, обявен за „Кавалджия на планетата”, родом добруджанец, и чийто концерт предстои отново в Силистра.



Няма коментари:

Публикуване на коментар