четвъртък, 14 юни 2018 г.

В навечерието на III Събор на Доростолските мъченици в Силистра

В град Силистра предстои да бъде проведен III Събор на Доростолските мъченици, учреден преди 2 години с решение на Св. синод на  БПЦ и осветен от Негов Светейшество патриарх Неофит, за да се провежда всяка година на третата седмица след Петдесетница (през 2018 г. е на 17 юни). 

В рамките на тазгодишния събор част от одеждите, с които е била облечена Света Петка Епиватска (посрещането им е още на 16 юни в късните часове, за да има поклонение пред тях, а после и Всеобщо бдение), ще бъдат донесени от митрополита на Яш, Молдова, за да се превърнат в дар за древно просиялата Доростолска митрополия. Предвидено е участие на архиереи от България, Молдова, Русия, Румъния и други страни.

На 17 юни в 9 часа ще започне  Светата божествена литургия. В събора ще се включат представители на три румънски манастира, сред които и монахини от манастира „Свети Емилиян Доростолски“.

Кои са Доростолските мъченици, в името на които бе осветена икона също преди две години? Става дума за 21 мъченици на христовата вяра, сред които и Дасий Доростолски (3 в. сл. Хр.), чиито мощи бяха донесени в България от папа Йоан Пвел II и преди 15 години част от тях са за вечно поклонение в силистренския православен храм, носещ имената на св. св. първоопастоли Петър и Павел. 

Как се е стигнало до жертвата му, поради която се празнува от православната и от римокатолическата църкви в деня на смъртта му – 20 ноември? Жителите на града се готвили за празника на езическия бог Сатурн. Според обичая 30 дни преди празника те избирали красив юноша, обличали го в красиви дрехи и му оказвали царски почести, а в деня на празника го принасяли в жертва на бога.

Този път изборът паднал на св. Дасий. Като узнал това, той казал: „Ако ми е съдено да умра, по-добре да умра за Христа като християнин“. Той открито изповядал пред съгражданите си своята вяра в Христос, изобличил ги за тяхното злочестие и заблуждения, и обърнал много от тях в Христа. Поради това по заповед на императорите Диоклециан (284-305) и Максимиан (284-305) той бил обезглавен след жестоки мъчения. 

Други по-малко познати доростолски светци, за които има жития, са Емилиан (на брега на р. Дунав върху лобното му място са издигнати епископска базилика и епископска резиденция), Квинтилиан, Дадас, Пасикрат, Виталиан, Валентиниан, Юлий,  Никандър, Марциан, Максим, Исихий Доростолски, Калиник, Кирил Доростолски и др. Представяме Ви кратки сведения за някои от тях.




Няма коментари:

Публикуване на коментар