петък, 6 февруари 2015 г.

Етнографският музей в Силистра плаче за ремонт, бившият затвор не е пипан повече от половин век



Пред кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, ресорния зам.-кмет Денка Михайлова, медиите и представители на обществеността се проведе отчетът за 2014 г. на Регионален исторически музей Силистра с директор Иван Бъчваров. Във форума участва и Мариян Нягу, директор на музея в Кълъраш.
Сн. - интернет
От него стана ясно,ч е годината е приключена без неразплатени разходи по всички дейности и пера, в същото време тя е и една от най- успешните в направление посещаемост на исторически обекти. Регистрираните приходи са приходи в пъти по-големи в сравнение с 2010 г., например.
Ако върнем „топката“ назад към тази година ще си припомним следното: По основните форми на музейната дейност бе отчетен засиления процес на паспортизация във всички отдели на РИМ – Силистра. Към момента общата бройка на направените научни паспорти надхвърля 4 000 бр., а заснетите инвентарни единици са над 10 000 броя. От изключително важно значение е да се реализира проектът за ремонт на покривните конструкции на Археологическия и Етнографския музей в Силистра“ (http://silistradnes.com/).
Откровен разговор бе проведен по няколко теми: научната, реставраторската и консервационната работа, проблемите по сградния фонд на музеите в Силистра,  липсата на последователна държавна политика, старанието на Община Силистра да поддържа културните институти в града.
Сн. е от silistra.cc
Проблем е сградният фонд, който е общинска собственост: Етнографският музей е в изключително тежко състояние, тъй като в него не са извършвани ремонтни дейности от 1963 година, когато сградата (б.а. – някога затвор) е преустроена за градска експозиция.
Кметът на общината д-р Юлиян Найденов благодари на всички музейни служители и на ръководството за тяхната работа, както и за постигнатите резултати. Той подчерта: „Запознат съм с необходимостта от ремонтни дейности по сградния фонд. В новия програмен период ще търсим финансиране и ще използваме всички възможности, но освен местна политика, трябва да има и държавна такава.

Научно-изследователската работа е на изключително високо ниво, този сериозен обем от работа трябва да представен и е гордост за града ни. Миналата година бяха дадени над 500 милиона лева в общините, за съжаление за град Силистра нямаше такова разпределние. Макар че бяхме подали искания с проекти за 14 800 000 лева. Надявам се това нещо да се промени. На Националното сдружение на общините на събиранията съм бил настоятелен да се промени отношението към общините”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар