четвъртък, 26 февруари 2015 г.

На Трифон Зарезан в община Ситово


         Българският народен календар е богат на празници, повечето от които са многофункционални. Те съдържат едновременно езически, етнокултурни и развлекателни елементи. И съвсем неслучайно част от тях са в зимния период, когато работата на полето не е актуална, а в мазетата има я винце, я ракийка, та и туршийка, и всякаква друга зимнина. На всичко отгоре се намира и време, което всеки може да отдели, за да се впише в празника – кой като участник  него със специфична „роля“, друг като зрител, аплодиращ всяка успешна изява. Има и една категория на мълчаливи участници дегустатори – на сервираното на трапезата или на емоцията от мегдана.
         В община Ситово всяка година зарязването на лозята е сред акцентите в програмата за м. февруари.  И с право – почти всеки има лозе в двора си. За поредна година в изградения преди години в общинския център открит базар се проведе ритуалът в духа на местната традиция. Кметът инж. Николай Неделчев е с основна роля в „сценария“ на тържеството. Защото винаги някой отговорен човек трябва да изиграе важната роля на „царя на лозята“. Негово е правото да сложи най-красивия лозарски венец на главата си, за да го запази почти като коледна украса за калпак или като писано яйце от софрата на Великден.
Защото всеки народен празник е свързан с плодородието и с надеждата, ако е имало миналата година суша или киша – да не се повтаря. Била ли е добра годината – хората искат тя да се „върне“ отново, за да гарантира берекет в хамбара и достатъчно продукти за рафтовете в зимника. Е, затова е и хорото, което повежда музиката на Розин Георгиев – учителят, общинският съветник, ръководителят на състави, увличащ все повече от най-младите в народното изкуство.
Разбира се, намират се ентусиасти като самодейците от малкото, но активно в културната си изява село Нова Попина. Своеобразен концертен маратон осъществи за 14 февруари местното НЧ „Зора-Нова Попина-2008", изнасяйки се четири празнични концерта на територията на Община Ситово – в селата Добротица, Ситово, Искра и Босна. В програмата преобладаваха весели тематични песни, танци и театрални изяви, защото така е на зарезанския ден, когато съвпада с католическия си конкурент – св. Валентин, кой знае защо пуснал трайно корени и в Крайдунавска Добруджа. Място бе намерено и за т.нар. Голяма задушница, свързана с Месни Заговезни.
„В подготовката на този културен маратон участваха всички клубни структури на читалището“, съобщи Красимира Великова, секретар на читалището. Сувенирната традиционна корона за удостояването на „Цар на лозята“ бе изработена от майсторилница „Фантазия“, Погачите за гостуванията са приготвени от кулинарен клуб „Наслада“, а шивашкото ателие „Шевица“ подготви специална възглавничка за поднасяне на короните. Театралното студио „Параван" се изяви със скечове на фона на концертната певческа и танцова програма. За по атрактивното представяне клуб „Традиция" подготви и традиционни за празника декори. Наред със стихотворни рими и звучни песни навсякъде се извиха и кръшни хора. 
Наскоро Женската вокална група при НЧ „Хр. Смирненски“ - село Ситово, чийто председател е общинският съветник Станчо Арсов, проведе концерт в село Добротица, гостувайки на колегите си от НЧ „Йордан Йовков“. Представянето при съседите продължи с гостуване на Винарна „Опрев“, една от малкото в областта, но за сметка на това е сред най-известните добруджански марки. Собственикът й Тодор Опрев реализира проект, свързан с туризма и селското стопанство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар