вторник, 24 февруари 2015 г.

Академик Антон Дончев пред 200 „млади възрожденци“: Проблемът не е да умреш, а да живееш за България



Общобългарският комитет "Васил Левски" проведе в Националния исторически музей в София първата национална среща на клубовете на младите възрожденци.  Тя бе под патронажа на г-жа Маргарита Попова - вицепрезидент на Република България. В нея участваха 200 души, представители на 32 от над 50-те клуба.
Сред тях бяха и учредителите от клуба „Млад възрожденец“ при ПМГ „Св. Климент Охридски“ – град Силистра с председател г-жа Маргарита Александрова, преподавател по история.  Мартеници гигант подариха силистренци на Васил Василев, председател на Комитета, както и на проф. Пламен Митев, декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
Участието в патриотичната изява бе организирано от г-жа Цветана Цанова, председател на Общинския комитет „Васил Левски“.  В Силистра с нейно участие бе организиран още един подобен клуб – от ученици в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с председател Стоянка Димитрова, също преподавател по история.
Актьорът Веселин Плачков, изпълнител на ролята на Апостола във филма „Дякон Левски“, бе сред най-предпочитаните гости на срещата за снимки с групите, вкл. и от страна на силистренци, които не пропуснаха тази възможност.
  Ученикът Иван Савов от силистренската гимназия, поет и рецитатор, обра овациите на публиката, единствен изпълнявайки от официалната трибуна в залата на Националния исторически музей своята творба „Заловиха Левски“.
Той получи лична похвала от Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България, с препоръката винаги да показва с емоция това, което е в сърцето му. Срещата бе в името на съчетанието на родолюбие, добродетел, талант, инициатива и творчество, както каза г-н Васил Василев от името на организаторите. Той обяви и наградените творци в различни области – литература и изобразително изкуство. Най-добрите творби са част от малка книжка, издадена специално, за да бъде раздадена на всички участници.
Това стана в присъствието на депутати от ГЕРБ и БСП, съпричастни към проявата, на академик Антон Дончев, на Янка Такева – председател на СБУ, на генерал Нонка Матова – вицеолимпийски шампион, и на други популярни личности.
В своето изявление вицепрезидентът Маргарита Попова призова участниците да продължат да творят заедно със своите учители, с читалищните дейци и със специалистите в музеите. Тя изрично спомена никога да не се казва лоша дума за Българската армия, защото в нея служат родолюбиви офицери, сержанти и войници.
„Днес светът е тревожен, може да се случи всичко, но когато имаме до нас нашите бащи и братя в Българската армия, тогава знаем, че има кой да ни защити.  България не може без своята армия…Не може и без творци като академик Дончев, затова трябва да ги пазим и обичаме“, каза още г-жа Попова. За да стане ясно, че армията, културата, църквата и учителите са пазителите на Родината ни. За да бъде съхранена идентичността на българската нация в новия глобален свят. Според висшия ни държавник младите хора у нас ще проведат така необходимото ни „ново Възраждане“, което обуславя необходимостта от разширяване на броя на клубовете „Млад възрожденец“, съответно изпълнени с богато съдържание.
Какви по-интересни събития са проведени от клубовете в страната?
 Седмокласничка от Видин със своя творба е предизвикала над 200 000 харесвания и стотици коментари под нея в профила във Фейсбук на Общобългарския комитет „Васил Левски“.
На много места се провеждат състезания „лъвски скок“, каквото предстои и в Силистра. Млад пловдивчанин е изработил специален календар, към който е проявен интерес в цялата страна.
В клубове от Северна България са почиствани църкви и параклиси от млади възрожденци. Макет на сърце в Ловеч също е  сред най-атрактивните моменти през изминалите 5 месеца от старта на създаването на клубовете в страната. Отново там е нарисувана карта на България с отбелязани местата, в които е посещавал Васил Левски.
За Игнажден в Енина деца отиват на гости „с цвете и шоколад“ на самотни хора, посещават и самотен 100-годишен слепец. В Айтос събират пари за възстановяване на паметника на Христо Ботев. В Левски се срещат с наследници на оръжейника на Апостола на Свободата. В Плевен събират 103 лева, с които подпомагат с продукти бедстващо семейство. Във Враца четвъртокласници издават книжка за Ботев. В Ново село поставят като пиеса „Изворът на белоногата“.
         С емоционално и дълбоко по съдържание слово се обърна към младите възрожденци писателят Антон Дончев, специален гост на срещата, проведена под егидата на вицепрезидента Маргарита Попова. В него академикът акцентира върху няколко момента: „Имам чувството, че присъствам на едно чудо. Не съм вярвал, че ще се случи всичко това. Случилото се е една надежда. Тежко е времето. Влажна е гората...
Левски е клада, не е огън. Хората отглеждат дървета, за да ги хвърлят в кладата…Проблемът не е да умреш, а да живееш за България. Ако направят статуя на човечеството в световен мащаб, България ще прати Левски, защото той бележи границата на човешките възможности. Величието му е доказателство, че звездите са планети...За 140 години не можем да го „разгледаме“ докрай… Къде сме без образованието и БАН? Разместването на ценностите е трагично. Националната среща на младите възрожденци показва, че започва едно наместване на ценностите –нека това бъде една зора…“
С всяко българско дете се ражда един Васил Левски, една възможност…“.
Всяка година Общобългарският комитет „Васил Левски“ ще провежда по една национална среща на клубовете „Млад възрожденец“. И винаги за нея ще бъде подготвяна по една малко, но изпълнена със съдържание книжка, която ще разказва с примери и творби за стореното от клубовете през изминалото време между двата форума.
Участниците в първата проява разгледаха експозициите в Националния исторически музей, за да се запознаят с най-интересните експонати в него, сред които е и оригиналът на Панагюрското златно съкровище, броени седмици преди да замине за три месеца в Париж, за да бъде изложено пред целия свят в отворения още през 1793 г. френски национален музей „Лувър“.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар