Новият програмен период 2014-2020 дава няколко възможности на земеделските производители, както и на тези, които желаят да се захванат тепърва със земеделие да финансират своите идеи с евро средства. Информационният океан, който ни залива ни обърква още повече и в повечето случаи прави преценката ни грешна или не достатъчно добра. А доброто решение е такова, когато  е информирано. В този материал ще се опитаме да дадем по-ясен поглед за това, какви са възможностите на земеделските производители , както и на тези, които тепърва искат да започнат да се занимават със земеделие.
Програмата, която финансира земеделски дейности е Програма за Развитие на Селските Райони (ПРСР) а мерките по които могат да се финансират такива дейности са:
  • Подмярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства (Еквивалента на мярка 121)
  • Подмярка 4.1.2 “Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства” (Изцяло нова мярка)
  • Подмярка 6.1 — помощ при стартиране за млади земеделски стопани (Еквивалента на старата програма “Млад фермер”)
  • Подмярка 6.3 — помощ при стартиране за развитието на малки стопанства (Изцяло нова мярка)
В зависимост от проекта, който искате да реализирате трябва да се направи анализ и преценка, по коя от всички възможни мерки ще бъде най-оптимално да финансирате вашата идея. Както виждате от таблицата по-долу почти всяка дейност свързана със земеделие може да бъде финансирана по две или повече мерки и е въпрос на анализ по коя мярка точно може да стане това, за да бъде финансирането от ЕС оптимално.
МяркаМаксимална стойност на проектаМаксимален размер на субсидиятаИзискване за СПО на стопанствотоВъзрастово ограничение
4.11 500 000 евро75%От 0 до 8000 евроНяма
4.1.225 000 евро80%От 6000 до 7999 евроНяма
6.125 000 евро100%8000 евроОт 18 до 40 г.
6.315 000 евро100%2000 евроОт 18 до 40 г.
Нека да разгледаме следният пример. Да кажем, че имате малка овощна черешова градина на площ от 20 декара, която искате да разширите, като към нея добавите още 30 дка нови насаждения, закупите техника с която да обработвате тази градина и построите селскостопански помещения в които да съхранявате инвентара и готовата продукция. На първо място трябва да се съобразим с това, че в конкретния случай вие сте действащ земеделски производител и съгласно правилата в новият програмен период 2014-2020 вашият Стандартен Производствен Обем е над 8 000 евро. Това Ви прави автоматично допустим кандидат по всичките четири възможни мерки. За да сте допустим кандидат по мерките 6.1 и 6.3 има едно важно условие, което не сме споменали до момента и това е периода в който функционирате като земеделски производител. Той не трябва да надвишава 18 месеца към датата на кандидатстване. Ако това условие е спазено, това което трябва да се направи като преценка е по коя мярка финансово ще бъде най-приемливо да се направи проект. Ако обаче развивате стопанството от няколко години вариантите остават първите две мерки описани в таблицата по-горе – мярка 4.1 и мярка 4.1.2.
Ако създавате стопанство за първи път, тогава най-подходящите мерки биха били мярка 4.1 и мярка 6.3. По коя от двете мерки трябва да се кандидатства зависи от мащаба на проекта, както и целите, които гоните.
Разбира се по всяка мярка има допълнителни изисквания, особености и приоритети, за които повече информация можете да получите от Вашата консултантска фирма.
В този материал не можем да изчерпим всички възможни варианти, защото на практика те са хиляди и всеки проект, всяка идея е уникална сама за себе си. Както виждате обаче, възможностите за развитие на земеделие в България са много и ако желанието го има, всичко останало е въпрос на стратегия и добър консултант.