вторник, 24 февруари 2015 г.

Кукериада по добруджански

Кукери от Проф. Иширково

Кукери от Айдемир

 На изнесената от Силистра голяма сцена, изградена в центъра на село  Айдемир виси транспарант с надпис „40-и празник на кукерите и маските“. Една своеобразна брошка в календара в деня за прошка. Оркестърът на Тошко Киров – Кумбара призовава с музика старо и младо на поредната културна проява, една от най-посещаваните в област Силистра. Предвид спецификата на жанра си, съизмервана по ирония на съдбата с конски кушии, пехливански борби, с мото- и автокросове.
         Кметът на село Айдемир Денчо Георгиев открива празника, завършвайки речта си с характерното за Сирни Заговезни „искане на прошка“ пред множеството негови съселяни, а и пред техни гости, дошли да споделят впечатления от кукерската игра.
Кукери в Кайнарджа
Председателят на Народно читалище „Родолюбие 2006“ Иванка Радулова приветства 6-те групи участници, както и над 20 участници с индивидуални кукерски и други маски.
Зам. кметът Денка Михайлова приветства от името на община Силистра съорганизаторите и домакини на проявата, подържана от властта, неправителствения сектор и местните спонсори вече четири десетилетия.
Следва в стила на Сирница почерпка за гостите с характерни за трапезата й произведения – варени яйца и халва. И още един задочен поздрав, завършил с поискана прошка – от общинския съветник Александър Сабанов.
Кукери в Малък Преславец
         Жури с председател Цветана Игнатова, началник на отдел „Култура“ при община Силистра, оценява тази години участниците по четири известни критерия, в които акцентите са автентичност, артистичност и степен на спазване на местната традиция.
         В началото на дефилето е група „Шиковци“ от Калипетрово, защото, както винаги калипетровци бързат да се върнат, за да поиграят на воля в различните махали. Защото, както неведнъж е писано „На Куковден село Калипетрово потъва в синкав здрач, а по баирите вече са светнали къщите, обаждат се тук-там хлопките. За най-веселия празник в годината - Кукувден, се стягат всички - и млади, и стари. Приготвят се навуща и цървули, изваждат се алени елеци и пояси, ризи шити се тъкмят, фусти и учкури…Куковете са облечени в бели добруджански фусти. Елеците им – направени от алени пояси и кръстосани през раменете. Престилките – грейнали от багри. По тях жълто, бяло, черно… Хлопките, опасали кръста, тежат по 10-15 кг всяка. Куковете са обути в бели навуща с кръстосани черни върви. В ръцете си всеки носи „остра“ сабя (калъч).“
Кукери от Калипетрово . Сн. на Илия Иванов
Да не им излизаш насреща. Макар че от векове си вършат работата в навечерието на великденския пост, гонейки лошотията от мегдана, двора, къщите и душите на хората. Както навсякъде в България ,където кукерската традиция е жива. Включително в села като Сребърна, където по принцип „играят“ седмица по-рано – на Месни заговезни; в Проф. Иширково, в Кайнарджа, в Малък Преславец, във Варненци и в други населени места в Крайдунавска Добруджа.
         Свършва гълчавата на калипетровци и навлизат гостите, пристигнали от най-далеко – от село Добрина, община Провадия. Те представят един обичай, малко познат по нашите географски ширини – нарича се камилари. За да ни напомни, че навремето с камили са били пренасяни товарите т.нар път на коприната от град Ханджоу в Китай през река Дунав, вкл. при Силистра, до пристанищата на Западна Европа. Обичаят се играе от добринци неизменно от 1901 г. насам, когато е основано читалището им. Е, не точно на Кукеровден, а в деня на „старата Нова година – Сурваки“ (14 януари)“, за да се пожелаят здраве, берекет и благополучие.    
         И след атрактивните сценки на провадийци площадът се изпълва от мощната по численост и външен вид група на кукерите от Айдемир. Преди 3 години е тя възстановена при Народно читалище „Родолюбие“, за да покаже местните кукерски традиции в жанра „високи маски“, един от най-предпочитаните за гледане. В основата на „сценария“ е обичаят „Заораване“ – изпълнен с трагичност, комичност и с внушения за добра реколта в предстоящата селскостопанска година. В айдемирската изява се вписват и 4 индивидуални кукерски маски, групирани в младежка четворка. Групирани за доказателство, че младите хора умеят да пресъздават традицията в автентичен вид и с природни материали – кратуни, пера от птици и др.
         За първи път в празника в Айдемир участва „Екоклуб“ – Силистра, който е към НЧ „Св. св. Кирил и Методий“ и е известен повече със своите изяви на танцовия подиум и в екскурзионните летувания. Специално за кукерския празник членовете на клуба обаче представиха една карнавализирана импровизация, богата на персонажи и на еклектични костюми – радост за окото, петимно да гледа атрактивни изпълнения.
         Накрая на изявата на групите кукери е групата „Конна полиция“ – дядо с две внучки от кв. „Деленките“ – една атракция, запомнена от миналата година, но в нов аранжимент.
         И започва дефилето на маските – за начало – шест малки кукерчета – пъргави и ентусиазирани да покажат наученото по време на подготовката. Появява се шериф на кон току излязъл от филм от времето на „дивия запад“. Идва ред на „ангел с дяволски одежди“. Задават се „мече“ и зайче“. След него подтичва първо невръстна „Баба Марта“, за да ни напомни, че идва още един типичен нашенски празник – този на мартеницата, а след нея и красива „калинка малинка“. По-нататък гордо една след друга се разхождат, поздравявайки с достойнство народа „княгиня Джейн Кингсблът“ и две „принцеса на кон“. Накъде без малък на ръст и години „батман“, но убедителен с присъствието си в празника. Досущ като „спайдермен“ и „вещица“-та, срещу усилията на която в бъдеще време са насочени действията на родните български кукери,у завещани ни от вековете като непоколебими стожери на доброто.
         А вечерта като предверие към нощта на Сирни Заговезни, е заделена за поредната уралия, с която се отдава значимото на огъня, известен с пречистващата си сила при предотвратяването на последиците от зли погледи и лоши помисли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар