четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Италианецът Лука Понкироли вкара паметник от Силистра в албум с монументите на тоталитарна България

За 6 години италианецът от градчето Мантова край Милано Лука Понкироли е заснел 1500 паметника из цяла България, но с ентусиазма на Индиана Джоунс обикаля и търси още. Кадрите в архива му вече са около 25 000. Той се интересува единствено от монументите на тоталитарна България, които са вдигнати в годините между 1944 и 1989, и се надява един ден да направи в интернет каталог на всички български паметници и паметни плочи от тази епоха. Амбицирал се е да ги снима всички до един или както сам казва: "да пълни дупките в архива си".
"Интересът ми не е по идеологически причини. Аз съм демократ и ненавиждам всички режими по света", пояснява 58-годишният Понкироли. Но не крие, че тъкмо в тези паметници вижда добра ниша и много потенциал за туристически бизнес, насочен към западноевропейците. Смята, че при добра реклама паметниците могат да привлекат към страната ни много негови сънародници.
Италианецът, който е завършил право и история, в родината си има малък издателски бизнес. Най-напред издал туристически пътеводител за България с най-необходимата за един турист информация - хотели и телефони за резервация, интересни маршрути, исторически забележителности.
"Забелязох, че вашата страна предизвиква интереса на италианците. И когато се завърнеха от България, те имаха какво да разказват, впечатлили са ги много неща", казва Понкироли. И особено паметниците, осеяли страната ни.
Той самият първо открил за себе си паметника "1300 години България" над Шумен. Бил впечатлен от неговите размери и творчески решения. Темата го заинтригувала, после си дал сметка, че сред всички страни в Източна Европа тъкмо в България в тоталитарно време са построени най-много паметници. Не е така нито в Унгария, нито в Румъния или Чехия. Никой не ги е броил точно, но по неговите сметки са поне 3 хиляди.
По в. 24 часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар