петък, 13 февруари 2015 г.

10-годишни деца с първа театрална премиера в Силистра

  
В преустроени преди няколко години помещения, превърнати в училищна зала на ОУ „Иван Вазов“ в Силистра се проведе премиерата на Театрално студио „АРТИСТИК“ - пиеската „Магьосницата от улица Муфтар“. Адаптацията и режисурата за сцена са на актьора Христо Христов. Студиото е частен клуб, чиито репетиции се провеждат в ОДК- Силистра. То отвори врати през октомври 2014 г., за да работи с начинаещи „актьори“ - 10 деца на възраст 10-11 години.
„Театърът е предизвикателство, приключение, мечта и живот“, заяви преди началото на спектакъла режисьорът и ръководител на студиото. В края на премиерата той получи поздравления от директора на училището Александър Кононов, дал рамо на проявата, и от Маргарита Любомирова – директор на ОДК. Тя се ангажира да организира представления и през други ученически групи. ОУ „Иван Вазов“ на Благовещение – 25 март, ще проведе своя празник. „Планираме при хубаво време това да се случи под формата на карнавал в Дунавската градина, и тогава пак да видим изиграна френската приказка“, каза г-н Кононов.
Режисьорът Христов и участниците в “Артистик“ получиха поздравителни адреси от областния управител Стоян Бонев, чрез които той приветства младите артисти и им пожелава повече премиери и много аплодисменти на публиката. Засега са факт аплаузите от двата класа в училището, в което учат децата артисти. Едно от тях е ученик в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.
 Ролите и участниците: разказвачи – деца - Ванеса Миланова и Мила Кюмюрджиева; Магьосницата – Гергана Филипова; Надя – Памела Пенева; Татко Саид – Димитър Бабуклиев, Башир – Лъчезар Иванов, Моряка – Дарин Росенов, Магьосници-продавачи – Ивета и Николета Атанасови, Магьосница- продавач –  Виктория Максимова.
За какво става дума в изиграната на сцена творба? „Магьосницата от улица Муфтар“  е приказка от сборника „Приказки от улица Брока“ на френския писател Пиер Грипари. Това е реално съществуваща улица в Париж. Там    съжителстват ежедневното и приказното, като от това съжителство се раждат чудновати истории.    
Какво ли остава за една ужасно отегчена и стара  магьосница от Париж, освен да си стои у дома и да чете всекидневния вестник на магьосниците. Докато един ден надеждата за младост и хубост се завръща, попадайки на съобщение, че, за да се подмлади и разхубави, трябва да изяде едно момиченце...с доматен сос. ВНИМАНИЕ! Името на момиченцето задължително трябва да започва с буквата Н!...
Какво ще стане, ако на същата улица живее момиченце на име Надя? Ще успее ли блянът и планът на магьосницата ще разберат най-малките зрители, гледайки пиесата на театрално студио „Артистик“? 


Няма коментари:

Публикуване на коментар