четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Школата по изобразително изкуство към НЧ „Христо Ботев – 1901 год.” с . Зафирово стартира успешно в новия творчески сезон


Децата от школата по изобразително изкуство към НЧ „Христо Ботев – 1901 год.” с . Зафирово стартираха успешно в новия творчески сезон, съобщи Мариана Лазарова, секретар на читалището. Извоювани са две първи и едно второ място от Националния конкурс „Св. Трифон Зарезан” в гр. Сунгурларе, един от центровете за производство на грозде и вина.
Конкурсът съхранява и популяризира българския народен обичай Трифон Зарезан и се провежда за дванадесета поредна година. Тази проява е инициирана от Националния дворец на децата – София и от ОДК в гр. Сунгурларе. Организирана е от МОН и РИО в Бургас, но е под патронажа на д-р Георги Кенов, кмет на Община Сунгурларе.
Изложбата от детски рисунки бе подредена в зимната градина на СОУ „Христо Ботев” в гр. Сунгурларе. С 1 499 рисунки (графика и живопис), скулптори и творби на приложното изкуство участваха деца от 28-те региона на България. Около 70% от детските творби са дело на деца от ОДК, ДК, ЦРД и от НДД – София – т.е. от всички обслужващи звена в системата на образованието от цялата страна. На практика конкурсът е международен – първите извънгранични творби са на деца от ИСПАНИЯ от училище „Св. Иван Рилски” от Хатива, Енгера. 
Получените творби бяха журирани в три възрастови групи (7-10; 11-14; 15-18). За излъчване на победителите в Националния конкурс работи специално жури с председател Сашо Митков Казанджиев, който е художник от град Ямбол. Нашите наградени творци: I място – Богомил Николаев Савянов 12 г.; I място – Виктор Веселинов Великов 14 г.; II място – Галена Георгиева Василева 8 г.
Ръководството към читалището взе решение във връзка с това, че имахме три класирани деца да се направи екскурзия за всички желаещи деца от школата до гр. Сунгурларе, които да присъстват на церемонията по награждаване. Поради временно отсъствие на г-жа Лорета Станева – ръководител на школата, децата бяха придружени от Величка Пейчева – библиотекар и Марияна Лазарова – секретар към читалището. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар