петък, 6 февруари 2015 г.

Програма "Пред олтара на Свободата" - Силистра 2015

Програма

"Пред олтара на Свободата"
       

10 февруари 2015 година 
вторник

община Силистра, дирекция „Хуманитарни дейности“, организира тържествена церемония по отбелязване на 137-ата годишнина от Освобождението на Силистра. Празничната програма започва в 10:30 часа с панихида за загиналите воини за Освобождението на град Силистра, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий в катедралния храм „Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел“. В 11 часа от храма ще тръгне литийно шествие начело с Градски духов оркестър до паметната плоча на ул. "Хан Омуртаг“ №10, отбелязваща Освобождението на града, където кметът на общината д-р Юлиян Найденов ще произнесе слово и ще бъдат поднесени венци и цветя. В 13 часа започва празничната среща на кмета с бивши кметове и настоящи ръководители на община и област Силистра.


19 февруари 2015 година 
четвъртък


община Силистра, Общински комитет "Васил Левски" и др. организират в 11 часа възпоменателна проява пред паметника на Васил Левски, посветена на 142 години от гибелта на Апостола на Свободата. Водеща на проявата е Маргарита Николаева, ученичка от Езикова гимназия „П. Яворов" - носител на награди от регионални и национали конкурси. Въвеждащо слово от д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра. Възпоменателно слово за Апостола от доц. Румен Липчев - завежда отдел „Възраждане" в Регионален исторически музей Силистра. "Вечная памят" с участието на Негово високопреосвещенство Доростолския митрополи Амвросий със свещенослужители от епархията. Поднасяне на венци и цветя.


27 февруари 2015 година
петък

Различни патриотични прояви: в 13,30 ч. в зала „Диоген Вичев" на РБ „Партений Павлович" - 12-и Общински рецитаторски конкурс „С България в сърцето", организиран от РИО на МОН в Силистра, Община Силистра и ОУ „Отец Паисий" - Силистра.

3 март 2015 година
вторник

Национален празник на Република България

От 10 часа - молебен за здраве и благоденствие на българския народ в катедрален храм „Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел, отслужен от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий в съслужение с духовенството на епархията

11 часа - Ритуал по издигане на националното знаме на Република България на пл. „Свобода" - слово на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов

11,30 часа - Поднасяне на венци и цветя от официалните лица и гражданите пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и Лев Толстой

10 март 2015 г. 
вторник

11 часа - пред паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк - Железен. Тържествено отбелязване на 70-ата годишнина от Дравската епопея.
Съпътстващи прояви през месеците февруари и март в училищата и читалищата от Община Силистра - тематични прояви, посветени на 137-годишнина от Освобождението на Силистра, 142-та годишнина от гибелта на Васил Левски и 137-та годишнина от Освобождението на България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар