петък, 6 февруари 2015 г.

В Силистра Общинският комитет „Васил Левски“ утвърди нови членове и програма с прояви през 2015 г.


         В заседателната зала на „Държавен архив“ – Силистра се проведе годишната отчетна среща на Общински комитет „Васил Левски“, свикано от неговия председател Цветана Цанова, член на Управителния съвет на Общобългарския комитет.
„Организацията е създадена през 1990 г., а в Силистра нейната структура е факт от 1992 г. насам, през което време тя се утвърди като една от най-активните в страната, провеждайки интересни и нестандартни прояви с най-различно съдържание“, заяви Цанова пред представители на медиите. Над 120 са календарите за 2015 г., издадени от Общобългарския комитет, посветени на бележити годишнини, които са намерили своите адресати в област Силистра.
През годините чести гости на Силистра във връзка с народолюбиви мероприятия, вкл. и от международен характер, са били вече покойните проф. Дойнов и Стоян Джевезов, съответно председател и главен секретар на Общобългарския комитет, носещ името на Апостола на Свободата. Сегашният председател Васил Василев е в плановете на силистренци да го поканят за участие в поредната си значима проява, част от приетата вече годишна програма.
По традиция Общинският комитет в Силистра е съорганизатор на най-малко 8 бележити дати от националния ни исторически календар. Първата част от тях предстоят тези дни – от 10 февруари до 3 март, и са наречени „Пред олтара на Свободата“. Всяка година на 2 юни има проява, посветена на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Следващата триада от празници са 6 и 22 септември – съответно Съединението на България и Независимостта на България, както 1 октомври – т.г. се навършват 75 години от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България.
През годината се очаква в Силистра професорите Пламен Митев, Пламен Павлов и Климентина Иванова да бъдат гости в срещите от поредицата „Знания, събития, минало“, подобно на проявата през 2014 г., в която гост бе проф. Иван Стоянов във връзка с годишнините на Любен Каравелов, БРЦК и в. „Свобода“. Тя бе един от примерите как заедно с партньори като Областна администрация и неправителствения сектор може да се осъществява полезно за обществото взаимодействие.
Актуални са и няколко годишнини, на които ще бъдат посветени различни прояви: 1 200 години от рождението на свети Методий; 320 г. –  на Партений Павлович; 195 г.  – на Сава Доброплодни (дълги години патрон на театъра в Силистра); по 175 г. –  на Стефан Караджа и на Хаджи Димитър; 165 г. от откриването на училището в село Калипетрово и от рождението на Ангел Кънчев; 155 г. от началото на градежа на катедралния храм в Силистра; 145 години „Дунавски парк Силистра“, 75 г. СОУ „Никола Вапцаров“; 70 години от Дравската епопея с участието на 31 пехотен полк – Железен, заедно със Съюза на офицерите и сержантите от резерва и по повод Деня на Победата; 155 г. от рождението на Екатерина Каравелова заедно с едноименното женско сдружение в крайдунавския град и др.
За първи път ще има колопод в чест на рождения ден на Васил Левски – от град Силистра до село Васил Левски.  Той е естествено продължение на подобни спортни изяви, извършени от биолога Христо Раев – в две последователни години съответно от Силистра до Карлово и  от Силистра до Турну Мъгуреле през Букурещ.
В деловия момент на годишната среща на ОбК „Васил Левски“ – Силистра: приети за нови членове са Христо Раев, Николай Стойчев, Веска Иванова, Маргарита Александрова, Анелия Невска и др.
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на Аврам Василев – почетен гражданин на Силистра, Мария Димитрова Кундурджийска и Виолета Балева, и четиримата  дългогодишни съидейници на комитета.




Няма коментари:

Публикуване на коментар