неделя, 15 февруари 2015 г.

Параклис в хижа край Силистра чака своето освещаване


                В  хижа „Ален мак” е най-новият край Силистра християнски параклис, изработен от подръчни материали, но с идеята да стане част от т.нар. малка Света гора, каквато се зарекоха да правят общината и Доростолска епархия. Той бе един от обектите на внимание от страна на участниците в поредното общо годишно отчетно събрание на Туристическо дружество „Дочо Михайлов”, чиято собственост е една от малкото останали действащи обществени хижи в парка „Орехова гора”. Събранието утвърди шест нови членове на дружеството.
                „Имаме уговорка с отец Георги да направим освещаване на придобивката си, за която вече има дарени 13 най-обикновени иконки, но все още не сме намерили подходящия период да проведем ритуала”, заяви председателят на дружеството Александър Лечев. Пред близо 40 от членовете му той отчете повече от 20 мероприятия – от пеши походи в областта през екоакции на къмпинг „Ветрен” и екскурзии до Разград, Шумен и Варна, та чак до воайяжи на малки групи до Париж и Лондон. Дружеството е сред традиционните съдомакини и на международната регата ТИД, в която м.г. участваха двама силистренци.
                През последните години в хижата са направени подобрения, тъй като може да се ползва и от други групи, вкл. и от гости от различни градове.  Приет е и план за настоящата година, включващ най-разнообразни прояви, сред които и нови по форма и съдържание – около Еньовден се очаква да бъде съчетано брането на билки с опознаването на Сухоречието. Предстоят участия в „Опознай Лудогорието” с дружество „Буйна кръв” – Разград, в похода по крайбрежието на Черно море с „Черноморски простори” - Варна, в празника на Велико Търново по покана на ТД „Момина крепост”, „Опознай Кърджалийска област”, поход „Върбица” с ТД „Мадарски конник” и др.

                За първи път ТД „Дочо Михайлов” връчи свои годишни награди на свои членове в името на подчертаването на техни заслуги. С решение на УС „Туристка активистка” №1 за 2014 г. е икономистката Маргарита Жекова, а „Турист активист” стана Божидар Киряков, който доскоро работеше в ПГМТ „Владимир Комаров”.



На събрание като на събрание - поздрави и за Св. Валентин,
а наздравиците - за Трифон Зарезан

Няма коментари:

Публикуване на коментар