петък, 13 февруари 2015 г.

В Силистра слушаме за един месец ехо от добричката изложба "Песента на колелетата"

         В рамките на един месец - приблизително до средата на м. март т.г. в салон на първия етаж в Градската художествена галерия в Силистра проектът с мобилна колекция „Песента на колелетата” /по Йордан Йовков/ от фонда на Художествена галерия – гр. Добрич, представя творчеството на художници от различни генерации. 
     Подбраните за изложбата творби са живописни портрети на певците на Добруджа – Йордан Йовков и Дора Габе, както и на родените в Добрич: актрисата Адриана Будевска, която е от основоположниците на професионалния театър в България и Анастас Петров - родоначалник на българския балет. Включени са графики, вдъхновени от произведения на Йовков, както и пейзажи от Добруджа.


     Изложбата е посветена на 135-годишнината от рождението на „певеца на Добруджа“ – Йордан Йовков, която ще се чества тази година. Осъществява се по проект, финансиран от Министерството на културата с подкрепата на Община Добрич. Съдържа емблематични творби на художници от различни генерации – Георги Трифонов, портрети на творците в различна стилистика, скулптура на Иван Русев, графики  на Зафир Йончев, Светла Георгиева, Тодор Атанасов и др.
      В откриването на изложбата участва директорката на добричката галерия Евелина Ханджиева, която бе поздравена от община Силистра чрез началника на отдел "Култура" Цветана Игнатова и от домакина - нейния колега скулптора Йордан Колев. Той заяви за Версинаж: "Пиша писма на директорите на училища, за да дойдат повече ученици и учители, но обикновено не се случва, а подобни изложби трябва да бъдат разгледани от повече хора, защото показват уникални картини". Забеляза се присъствието по време на откриването на проф. Ангел Станев и на доайена на силистренските художници Йордан Маринов, както и на други творци. Научно-преподавателската общност бе представена от доц. д-р Румяна Лебедова от Филиал Силистра 
на РУ "Ангел Кънчев".

        Градската художествена галерия за пръв ползва и новата си придобивка - мобилна озвучителна уредба. На ход е снабдяването с мултимедийна техника, за да се обогатят възможностите за провеждане на презентации и на открити уроци. Следващата голяма проява на галерията е изложба на художника Александър Мутафов (1879-1957 г.), роден в Шумен, един от първите български маринисти. В момента отново на първия етаж е експонирана откритата миналата седмица изложба на силистренския художник Константин Дончев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар