четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Айдемир обяви маскен фестивал за Сирни Заговезни, Калипетрово посреща кукери на 6 март, събор и в село Варненци


        
 

          Дойде сезонът на кукерите. Както винаги скъпи гости на Сирни Заговезни. За да изгонят лошотията от земята добруджанска, за да започне на чисто първо християнският пост, а после и да посрещнем Великден. Разбира се, преди това са тодоровденските кушии и лазарките – летният вариант на коледарите.

         На 22 февруари от 10 ч. на центъра на село Айдемир е поредният Фестивал на кукерите и маските, една проява, родена преди 40 години,  осъществявана през последните две десетилетия като част от културния календар на област и община Силистра от кметството – в случая Денчо Георгиев, от дирекция „Хуманитарни дейности“ и от НЧ „Родолюбие“. Предвиден е награден фонд за участниците, каквито се очакват – при хубаво време, чак от Шумен и от Провадийско.
         На 6 март е националният фестивал на кукерите в село Калипетрово, чието начало е в 80-те години на миналия век. Кметството, община Силистра, НЧ „Пробуда“ и местни спонсори – фирми и земеделски кооперации, стоят зад една от най-забележителните прояви в Силистренския край. През последните години кукерски фестивал се провежда на общинско ниво и в тутраканското село Варненци под формата на добруджански кукерски събор, възстановен миналата година след 22-годишно "отсъствие" от културния план на областта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар