събота, 2 февруари 2013 г.

На Петльовден без петел, изяла го лисицата

Една зарезанка - две зарезанки
Печено пиле пред спонсора
        Три празника в едно празнуваха навръх Петльовден туристите от ТД "Дочо Михайлов" в Силистра на базата си х. "Ален мак" в парка "Орехова гора". За традицията, свързана с езическото и историческото начела разказа председателката на дружеството Веселина Филева. Разказът й бе гарниран с три добруджански пити, завити от видни майстори в града. Повечето от туристите се облизваха за женски петел, сготвен специално за празника, но си останаха с мерака. "Лисицата го изяде, жалко", обяви туристка, подостряйки с нетрадицинно извинение настроението на компанията. Така се оказа, че единствената изненада бе т.нар. скаутска чорба, от богата пребогата, сготвена от Александър Лечев, известен местен воден турист и водач на скаутска дружина. 
Филева с "героите наПетльовден"
        "Рецептата й е проста и ясна: вечерта от трапезата щипваш по малко от всичко, определено за ядене, а на сутринта го превръщаш в чорба, като слагаш обилно и лющян (б.а.-известен още като девесил, селим и северна гръкляноглътка)", обяснява кратко, но ударно Лечев, който има опит в "тези работи" по планини, реки и полянки. Покрай вкусната чорба народът забрави за петела, станал курбан на хитрата лисана в деня на...празника си. 
Майсторът на скаутската чорба
в сподялба на рецепти
         Забравен бе и въпросът: "Защо единствено пред доайена на туристите Димитър Велчев има печено пиле?" Само някои се досещаха, но без доказателства, че вероятно му се полага като на кръстник, макар да е "само" спонсор на едно от бунгалата на базата край река Дунав в село Ветрен, при това в далечната вече 1983 г. и то от името на тогавашния ДАП. Председателката на дружеството представи на аудиторията и героите на деня, туристи с най-много внуци, отчели се още преди години в името на празника. Както е известно, Петльовден, празнуван в домовете на българската етническа територия от Силистра до Одрин, е мъжкият вариант на Бабинден. За отбелязване е, че част от дамите все още бяха дегизирани с атрибути от току отминалия Трифон Зарезан, за да докажат на дело, че не само мъжете го празнуват, но и дамите се виждат поне веднъж годишно като "зарезанки" .

Няма коментари:

Публикуване на коментар