неделя, 17 февруари 2013 г.

Театрално студио «Питър Пан» се представя на фстивал в Бургас


Художествената комисия на фестивала „Бургаски вечери” утвърди кандидатурата на Театрално студио „Питър Пан” към Професионалната гимназия за стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров” за участие в Международния фестивал, съобщи за медиите неговият ръководител Христо Христов. За девети път празници на младежкото театрално изкуство  ще се проведат от 24 до 27 април 2013 г.  Силистренци ще се представят с театралната постановка „Час на класа” по Лора Лазар, която се реализира с голям успех и интерес пред родна публика. Театралното студио втора година работи по проект „Успех” на МОМН.  Фестивалът в морския град е към Артцентър „Компас” и е под егидата на областния управител на Бургаска област Константин Грабенаров. Той дава възможност за национална и международна изява на детските и младежките театрални трупи да се съпоставят  и да покажат как се развива младежка публика благодарение на стойностни художествени и морални ценности.Проявата има  състезателен характер.
Да припомним, че постановката по пиесата на драматуржката от търговище се развива в един час на класа  в края на поредната учебна седмица. Школският директор влиза в ролята на своеобразен «Биг Брадър», но среща отпора на един клас  тийнейджъри с бунтарски нрави. Зададена е темата за самоубийството. Може ли тази тема  да провокира и за 45 минути да преобърне живота им? Бива ли да има у подрастващите толкова много болка, гняв, агресия, самоотричане и конфликти както с учителите, така и с родители те, за да ескалира напрежението до неочаквани стойности? А колко малко трябва: една добра дума, подадена ръка,  ангелска закрила. На практика пиесата  е емоционален взрив в търсене на най-правилното решение. При това всичко трябваше да бъде само един обикновен час на класа.
            В пиесата участват: Касната-Яница Петрова; Вки (Очите)-Теодора Драганова; Фолка-Виктория Стоянова; Мачо-Александър Иванов; Гглето-Николай Пехливанов; Хейти-Екатерина Ангаелова; Образа- Александър Железов; Нюза-Росица Ивайлова; Джънки-Кирил Димитров; Марги(Маргарина)-Хрисиела Димитрова; Майка-Веси Георгиева; Баща-Никола Николов. Постановката, сценографията и хореографията са на Христо Христов, музикалното оформление е от Логрети Ангелов, театър майстор и реквизит е Иво Айрасян, а сценичното осветление е на Ганка Касабова.   Културните продукти и успехите на Театрално студио „Питър Пан” са част от визията за знания и просперитет на  Икономическата гимназия в Силистра. С това те доказват таланта на младите хора и любовта им към театралното изкуство.


           





Няма коментари:

Публикуване на коментар