понеделник, 18 февруари 2013 г.

В Айдемир сменят улични лампи, молят се за нов терен за гробищен парк и подготвят кукерски празник




Управлението на голямо населено място е трудно, защото е дълго 4,8 км и наброява над 6 000 души. Силистренското село Айдемир е второто по големина в България по брой население. Въпреки това в условията на криза то има малък бюджет и много проблеми, натрупани през годините. Осветлението и поддържането на гробищния парк са сред най-големите сред тях. „Лично с моя екип преброихме 285 лампи, предстои подмяната им, вкл. дроселите, но не са извадени навън командните табла на електромерите, собственост на ”Енерго-Про”, поради което винаги трябва да се чакат хора от фирмата, за да се влезе в трафопостовете”, заяви Денчо Георгиев, кмет на селото.
Максимално бързо се разраства гробищният парк в селото, за което е уведомен Общинският съвет, но засега няма отговор от законодателния орган. Там са направени санитарни съоръжения, но има нужда от още подобрения. Обрасването с храсти също е проблем, който перманетно трябва да бъде решаван. Още поне 2 дка площи в настоящия гробищен парк са запълнени с нови гробове само от началото на кметския мандат, т.е. от есента на 2011 г. Най-много в нови гробове са погребенията от кв. „Деленките”. Там повечето хората са пришълци, най-често те нямат починали роднини, за да се ползват повторно гробовете им. Искането е новият парк да е в района на „Деленките”, при това на равен терен и да състои от две части: за християни и за мюсюлмани. Не е предложено до този момент решение. По закона за гробищните паркове трябва да се спазят всички санитарни изисквания.
Преди време в Айдемир бе проведена
томбола за всички желаещи,
кметът Денчо Георгиев бе сред организаторите й
Още една тема е актуална за Айдемир в частта „Деленки”: самосъбарящите се балкони на жилищни блокове от преди 30 години. За подобен инцидент на първия етаж в северната част на квартала се писа преди време. Кметът на селото и общинарите създали организация на живеещите във въпросния блок да си укрепят балконите, като доскоро едва 1/10 са се съобразили с предписанията. „Може да се каже, че този блок е мостра, а и пример как в съседните панелки трябва да сторят същото, за да няма втори случай на срутен балкон, при първия се размина без жертви”, обясни кметът Георгиев.
Уникалната църква „Покров Богородичен” в другата съставна част на Айдемир – кв. „Татарица”, е също грижа на кметството. Наскоро скромно, но тържествено бе отбелязана нейната 150-ата годишнина. Община Силистра е изготвила количествено-стойностна сметка за ремонтите, но няма средства за реализацията на проекта. След няколко поредни земетресения има размествания, течове и влага, застрашаващи старите икони на т.нар. руска църква.
„На 17 март навръх Заговезни, както е традиция от 40 години насам, в центъра на село Айдемир ще се проведе поредният Празник на кукерите и маските”, обяви кметът Денчо Георгиев. Той е разтревожен, че заради безработицата мнозина от младежите в селото декларират, че „гледат навън”, т.е. мислят за емиграция, подобно на своите връстници, които заделят от надниците си в чужбина, за да помагат на родителите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар