сряда, 27 февруари 2013 г.

Сергей Станишев: Не се отказвам от БСП и имам амбиция да водим партията към убедителна победа на изборите



27 февруари 2013 | 15:53 | Агенция "Фокус"

                София. Всеки един от нас трябва да загърби лична амбиция и интерес и трябва да оставим партийното на втори план заради интересите на хората. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев на заседание на НС на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Независимо от резултатите на изборите, аз няма да бъда следващ министър-председател на България, защото трябва, както винаги сме правили, да търсим национално съгласие, обединение на здравите отговорни сили, хора и експерти, граждански сдружения, за да изведем България от това състояние, да отговорим на очакванията на хората, заяви Станишев. 
              „Нашата партия трябва да излезе от ступора. Нашата отговорност е много по-голяма”, посочи Сергей Станишев. „Питат ме дали се отказвам от БСП. Не, напротив – имам амбицията да водим партията към убедителна победа на изборите, за да реализираме нашите идеи и то не сами. Страната има нужда от правителство с ясна програма, което ще започне да гради нова социална България”, каза Станишев.
             ГЕРБ се опитва вече да се държат като опозиционна политическа сила на себе си, на всички безобразия, които са вършили. Грабежът продължава и искат за пореден път да измамят хората. Не можем да допуснем това, защото това означава тотална разруха на държавата. Искаме автентично гражданско общество, което работи ежедневно, а не избухва след години търпение и след това се търси поредният спасител, добави Сергей Станишев. По думите му няма спасители. 

             „През 2001 г. това беше Царя, през 2009 г. Бойко Борисов, който се оказа най-яката проява на всички деформации на прехода, най-олигархичното управление, което е имала България”, каза още Станишев. На заседанието на НС на БСП се очаква да бъдат обсъдени изисквания за издигане на кандидати за народни представители в 42-то Народно събрание.

        Социологът Андрей Райчев: "Станишев избра много точно момента, в който цялата нация гледаше и съобщи, че не просто връща мандата, в което неговите противници се съмняваха, но обяви нещо, което аз не съм чувал от друг лидер да казва преди избори, че каквото и да се случи той няма да е премиер на държавата.  Защото не са такива задачите на държавата. И той е много точен и прав. Направи голяма услуга на партията си, на нацията като цяло и на цялата ситуация. Това не е борба за власт, това е опит да излезем от създалата се кошмарна ситуация, от разорената държава. 

      Вторият важен акцент в изказването на Станишев, според Райчев, лидерът на БСП се опитва и вероятно ще успее да обърне мантрата Станишев - Доган във виждане на реалността – разорена държава. Защото българите живеят в една приказка, която им се разказва 4 години и след като разказвачът млъкна, продължиха на ум да си я разказват – лошият Станишев с лошия Доган искат да заграбят властта, но реалността е съвсем друга – те не искат. Доган отстъпи, Станишев отстъпи и държавата е разорена, заяви Райчев. Той посочи, че много се надява да започне преминаване от приказка към реалност, от мечтания и митове към реални мерки, държавата да закрепне и да се опитат да я доведат поне до онова време до 2009 г. Защото реален и конкретен факт е, че 2009 г. бяхме горе - долу добре, разбира се с всички болежки, а сега сме просто разорени, каза Райчев. Той посочи, че понякога малко го плаши екстремизмът на протестиращите. 

     "И ако държавата продължи на същия режим този екстремизъм ще прерасне в бунт. Вижте какво се случи за няколко месеца, Доган слезе, Борисов слезе, Станишев слезе току-що, не в смисъл, че е прекратил политическа дейност, но прекрати каквато и да е дейност за негова власт, за борба и т.н. Той направи една логична стъпка. По този начин се разчиства място за една обществена настройка", каза още Райчев"./БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар