понеделник, 11 февруари 2013 г.

Политици, вкл. Кутев от БСП, искат прозрачност на публикациите и коментарите в сайтовете в интернет


            Да се наложи по-стриктна регулация над интернет сайтовете, да се осигури прозрачност кой стои зад публикациите в мрежата и да се направи опит за диверсифициране на платените коментари от останалите. Около тези идеи се обединиха (макар и не напълно) политици от ГЕРББСП и "Движение България на гражданите" на дискусия за "новите медии" в понеделник, организирана от сдружението на създателите на съдържание за интернет IAB - България. Целта е хората и институциите в глобалната мрежа да поемат повече отговорност по подобие на традиционните медии за съдържанието, което публикуват. Проблем обаче е да се определи кога дадена личност например може да се разглежда като медия онлайн, тоест има висока популярност и неговите мнения и съобщения започват да тежат в обществото.    Анонимността и прекомерната свобода обаче може да бъде нож с две остриета за политиците. "Новите дигитални медии са мощно, но неконтролируемо оръжие", заяви Антон Кутев, представител от БСП по време на дискусията "Дигиталният дневен ред и новите медии: Ролята на партиите и гражданското общество", организирана от IAB България. Освен Кутев, на нея присъстваха и евродепутатът Ивайло Калфин, Доброслав Димитров – представител на ГЕРБ, Прошко Прошков и Антони Тренчев от "Движение България на гражданите" и Христо Панчугов от национален съюз "Единство". Според Кутев комуникацията между хората и политиците в глобалната мрежа става повърхностна. Причината е, че за да привлече внимание политикът трябва да говори много кратко, понякога дори в 140 символа. Което кара политиците да обясняват нещата просто. "Истинските неща са сложни и изискват повече от 3 думи, за да се опишат", допълни Кутев. Незабавното предаване на информацията е отличителната черта на интернет медиите, която може да изиграе и лоша шега на публичните лица. 
              В духа на повишаването на отговорността на хората, които публикуват съдържание онлайн, политиците в дискусията се обединиха, че трябва да се наложи някакъв контрол. "Законовата регулация не трябва да обхваща обикновените потребители, а да засегне институциите – да се знае кой е собственикът на даден сайт и каква отговорност носи той", заяви Кутев. Подобно решение беше подкрепено и от Доброслав Димитров от ГЕРБ. Той обаче допълни, че трябва да се пипа внимателно, като не трябва да се налага пълен контрол.  Този факт обаче поражда някои последствия – като например, че е трудно или не може да се провери до колко новината е достоверна и реална, коментира Доброслав Димитров от управляващата партия. Именно отсяването на правдободобната новина в непрекъснатия поток от информация изменя политическата среда и то към по-лошо, смята Кутев. "Трябва да сме по-отговорни, и като потребители, и като източници на информация", призова Димитров по време на дискусията. Прошко Прошков от "Движението България на гражданите" свърза липсата на прозрачност в онлайн сайтовете с подобната ситуация в традиционните медии. Причината е, че повечето потребители четат интернет страниците на вестници и телевизии, когато търсят новини. Липсата плурализъм в българското медийно пространство подкопава доверието на потребителите, допълни той.
            Според Кутев, трябва да се изготви закон, в който да се регламентира кога един човек става медия онлайн (тоест има голяма посещаемост и влияние) и той да носи определена отговорност, за това, което публикува. Той допълни, че традиционните такива, са много по-отговорни и се подсигуряват, като за дадена информация цитират интернет източник. По този начин сайтовете се използват като "медийни перални" за съдържание, описа Кутев.
http://www.capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар