понеделник, 25 февруари 2013 г.

Сергей Станишев: Президентът час по-скоро да формира служебно правителство и да отиваме на избори



Бойко Борисов очевидно не разбира не само защо си отиде, не разбира какво е направил на хората, до какво състояние на отчаяние ги е докарал, за да излязат толкова масово на улицата и да поискат толкова сериозни промени. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в изявлението си пред медиите. Председателят на социалистите изтъкна, че гражданите са тези, които поискаха Борисов да си ходи. Станишев определи днешното изказване на премиера в оставка като несериозно и истерично. „Борисов вече не може да раздава нищо. Той трябва да се подготви да носи отговорността пред върховния съдия – българския избирател – за наследството, което оставя”, категоричен беше лидерът на БСП. Според него изказването на Борисов показва непознаване на законите и на Конституцията, както и абсолютно неадекватна оценка на състоянието на икономиката, социалната сфера и начина, по който хората живеят. „Управлението на Борисов докара страната на ръба на тотална криза, със сринати институции като доверие и ефективност, с разбита икономика и с хора, които са  мизерстващи”, напомни председателят на БСП.
Станишев изтъкна, че социалистите нямат намерение да формират каквото и да било правителство в рамките на настоящия парламент. Той  се аргументира с факта, че Народното събрание е изчерпало доверието, дадено му от хората и няма обществена легитимност да взема важни решения. Лидерът на социалистите добави, че с 40 депутати няма как да се формира работещо правителство. „Механизмът е да има предсрочни парламентарни избори и президентът трябва да сформира час по-скоро служебно правителство”, каза Станишев и призова Плевнелиев да не бави процедурата по даването на мандата на следващите парламентарни сили. „Ние не бягаме от отговорност, но искаме и сме готови да поемем нашата отговорност на базата на вота на избирателите, на базата на доверието, което има”, каза лидерът на БСП.
„Служебното правителство трябва да бъде непартийно”, категоричен беше Станишев. Той обяви, че БСП ще представи пред президента позицията си за това какви са най- належащите задачи на служебното правителство – по отношение на работата на ДКЕВР, състоянието на бюджета и здравеопазването. Според лидера на БСП са необходими спешни мерки за стабилизиране на икономиката, на доходите на хората и финансова стабилност. На второ място Станишев настоя да се каже какво е реалното състояние на държавата и какво наследство оставя Борисов. На трето място председателят на БСП изтъкна необходимостта от подготовката на честни и свободни избори. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар