четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Бюджет 2013 в Силистра: за пръв пари за капаци за улични шахти, но без средства за шушлеци за музикантите




     Понякога публичното обсъждане на един сериозен въпрос, в случая с „Бюджет 2013” на община Силистра, може да се превърне в голяма смешка. Защото хората от трибуната разказват от време на време с думи прости за цифрите, които покриват досегашни харчове, очаквани приходи и бъдещи разходи. А от залата народът се интересува за капаци за улични шахти, за законна борба с уличните животни, както и за нуждата от закупуване на шушлеци или балтони (подробностите нямат значение) за музикантите от Градския духов оркестър. Цифрите по бюджета от минало и бъдеще време са достъпни в интернет на адрес: www.silistra.bg/news.php?readmore=1356. Стига да има търпение някой да ги прочете и грамотност да ги разбере. Иначе за отчета по бюджета присъстващите в салона на община Силистра максимум общинари и минимум „граждани” (Събев, Кузуян, Черников и др.) изслушаха мълчаливо (от уважение) главния счетоводител на общината Анелия Василева и се вслушаха в числата, представени от Мирослав Калинов, директор на дирекция "Финанси". 
          От отговорите на въпросите от залата стана ясно, че за пръв път от приходите от такса за смет са заделени 70 000 лева за запълване на дупките на шахтите по улиците с нови капаци на мястото на откраднатите неизвестно кога и неизвестно от кого. За шушлеците вече казахме по-горе – няма да ги има, макар над 120 000 лева да струва градският духовор кестър, ако и дрехите и музикалните инструменти да са възстарички, но това е положението. Любопитно е, че не бе поставен въпросът за размера на заплатите им, вероятно сред най-ниските в общината. Защото би било в унисон с поговорката Музикант къща не храни”, но все си е друго да друснеш едно хоро на площада по звуците на духовата музика. 
          И като стана дума за култура два факта, представени от зам.-кмета Денка Михайлова: 100 000 лева има за тази дейност тази година, но сред тях не са предвидени за поредния Събор на хоровете, макар да са минали пет години от последния, проведен през 2008 г., и му е ред на „хоровия сбор” да се случи май за 12-ти път. 50 остават щатовете в читалищата в Силистра и общината, а те са се увеличили, говори се, с още две. Впрочем, ако нещо расте в Силистра, то това са читалищата – цели 3 в Айдемир, например, и пенсионерските клубове. Е, преди години на няколко пъти имаше предложения за закриването им, ама номерът не мина, защото става дума за най-многобройния и най-сигурен електорат, към който тихо и полека всички се присъединяват някой ден. И още нещо се увеличава, пак според Денка Михайлова: социалните услуги. И по-точно: „...през  2012 г. не е загубена нито една възможност за кандидатстване за проекти в социалната дейност”. 
         Темата за дейностите на общината с т.нар. безстопанствени животни бе сред най-дискутираните. Както е известно, тя е дежурна за представителите на природозащитните  организации и еколозите. Успокоението е, че има заложени 18-20 000 лева за тази дейност. Притеснението: не е готов приютът за кучета в Калипетрово, защото не е решена собствеността вече пета година. Засега все още е делима между община Силистра, държавното дружество „Български пощи” и частната компания „Виваком”. „Имам уверение от Министерството на транспорта, че тези дни ще има писмо до „Български пощи” за разписване на договора, предложен от общината, за да стане възможно издаване на нов ПУП, след който да има дългоочаквания пуск на приюта”, накратко това заяви кметът д-р Найденов. И обеща, че законно ще се харчат парите и ще се вършат дейностите. Негова обаче бе и забележката към природозащитниците: „Когато човек иска да върши нещо, той трябва да носи отговорност”. Каквото и да означа това. Вероятно градоначалникът и представителите на НПО-тата си знаят за какво си разменят реплики, тъй като широката публика не прояви интерес към детайлите по тях.
...А иначе опозицията в лицето на БСП, да речем, бе представена рехаво на публичното обсъждане на бюджета, защото почти по същото време активистите на столетницата провеждали поредния си форум, за да нищят нещата от току отминалия референдум.

Няма коментари:

Публикуване на коментар