понеделник, 11 февруари 2013 г.

Трима светии носят името Валентин, сред тях е и един от доростолските светци

        Знаете ли кой е Свети Валентин? Чудили ли сте се някога как е започнал празникът на любовта? Питали ли сте се защо точно розите са символ на любовта? Денят на Свети Валентин отдавна вече е празник, който се празнува от хора по цял свят, независимо от тяхната религия, произход и убеждения. 14 февруари е дата, в която всички ние можем да си позволим малко безгрижие, забавление и лудории в името на любовта. Ето 15 неподозирани факта за най-романтичния празник, с които да изненадате своята половинка:
             Цели трима светии носят името Валентин. Единият е бил свещеник, другият – епископ, а третият – мъченик. Техните истории толкова много си приличат, че е трудно да бъдат различени един от друг и затова тримата споделят общ празник.
              14 февруари е древен римски празник. В Римската империя 14 февруари е ден, посветен на богинята на брака Юнона. Тя е покровителка и на всички жени.
              В древността розата е била символ на Венера, богинята на любовта. Освен това изследвания сочат, че яркочервеният цвят предивиква силни емоции.
            През Средновековието се теглел жребий за Св. Валентин.  Млади мъже и жени теглели имената си от щапка, за да видят с кого ще излязат на Св. Валентин. Всеки, който теглел име бил задължен да го носи на ръкава си, забодено с карфица.
          През Ренесанса се вярвало, че първата птица, която видите на Св. Валентин, показва бъдещето ви. Така младите момичета гадаели за кого ще се оженят. Ако видели врабче, ги чакал моряк. Ако зърнели червеногръдка, щели да намерят беден мъж, който много ги обича. Ако пък успеели да видят щиглец, щели да си хванат богаташ.
             14 февруари е обявен за официален празник от крал Хенри VII през 1537 г. Но в действителност се е празнувал векове по-рано.
         Първата валентинка е подарена от самия Св. Валентин. Той написал писмо на дъщерята на тъмничаря си, в която бил влюбен.
     Всяка година в цял свят се изпращат около 1,5 млрд. картички за 14 февруари. Това поставя Празника на любовта на второ място по изпратени картички след Коледа.
        Повечето картички се изпращат от жени. 85% от валентинките са купувани от дами.
      Учителите получават най-много валентинки. Те изпреварват дори децата, които разменят помежду си милиарди картички навсякъде по света.
       Всяка година във Верона, Италия, се получават повече от 1000 картички. Те са адресирани до Жулиета от безсмъртната творба „Ромео и Жулиета”, чието действие се развива във Верона
       Консумацията на шоколад по света се увеличава десеторно. Само в САЩ всяка година на 14 февруари се продава шоколад на стойност $1 млрд.
       През 19 век шоколадът се смятал за лекарство. Лекарите препоръчвали на страдащите от депресия заради несподелена любов да се успокояват с шоколад.
       Домашните любимци също получават валентинки. Всяка година около 3% от собствениците на домашни любимци правят подарък по случай празника на животинчетата си.
        Милиони хора пращат цветя на себе си за Св. Валентин. Предполага се, че около 15% от получилите букет на Св. Валентин са го пратили сами на себе си.

http://359.bg/



Няма коментари:

Публикуване на коментар