понеделник, 11 февруари 2013 г.

Назаем от trud.bg:БСП точи бодли, чака букет


           Тези дни на два пъти в силистренското БСП е имало форуми с отчетен характер - на Общинския съвет с председател Нели Стоилова и на Областния щаб с председател Вяра Емилова. Единият минал бурно, другият - конструктивно. И в двата случая цифрите и фактите са били в изобилие, но не и анализът, защото при него обикновено се казват - случайно или нарочно, изводи, които не се харесват от всички по нашите географски ширини. Не е в традициите на силистренските партийни структури, както на управляващите от ГЕРБ, така и на опозиционните партии от целия политически спектър - БСП, ДПС, МК "ГЕ", "Атака", ВМРО и др., доколкото ги има в нашия край,  да заявяват през последните години какви манджи готвят в централите си, какви рецепти подготвят за предстоящите избори и какъв е температурният статус на настроението на членовете и симпатизантите им. Още по-малко ще разберем кой се бори да отиде по-нагоре, за да бъде поредният, забравил откъде е тръгнал. Впрочем, в силистренското БСП вече са се запитали помежду си кой да бъде начело на предстоящата листа. В стила на 90-те години, разбира се, когато това за Центъра имаше значение: дали №1 да бъде "местен, честен и известен", някой национален герой, за когото няма място в дългите листи в другите краища на страната или просто опитен играч с топлина в джобовете и блясък в очите - може да е ренегат, непознат и нечий подходящ сват. Защото по другите места е ясно - там все още има достатъчно население, икономическите интереси са големи, затова и политическата интрига е по-яка. Дали ще научим резултатите от анкетата - божа е работата, пък и тя по принцип е за сведение на местния ръководен актив. В идеалния случай от нея ще се заинтересува и Сергей Станишев. Казват, че той еднолично ще определи водачите на листи. Може би такава е практиката в партиите от ПЕС, начело на която е в момента лидерът на БСП. 
         Та, за силистренските партийни работи няма да научим скоро какво ново се случва, може би след конгреса на БСП тази седмица социалистите първи ще пооткрехнат завесата и ще кажат нещо по-различно от това, което ще напишат в медиите софийските колеги и националните политанализатори. Засега имаме на разположение един трудов поглед, взет назаем от www.trud.bg и от авторката му Красина Кръстева, написан специално след поредния национален пленум на столетницата, в който е имало участници и от Силистра.
        Кр. Кръстева: "На заседанието на БСП вчера се случи нещо, което бе очаквано - партията даде оценка на представянето си на референдума. Но стана и нещо, което никой не забеляза - БСП за пръв път публично не се самобичува и не очерни постигнатите от нея резултати на референдума. Заради единството ли? Да, това е любима мантра на Столетницата през целия преход. Но пък кога реално тя се е разцепвала? А и колко велики са за партията резултатите от референдума?  “Резултатите от референдума създават добри условия за БСП да постигне прелом в управлението на страната”, каза зам.-председателят на партията Янаки Стоилов в отчета за представянето  на референдума. Някои от членовете на Националния съвет усетиха смяната на линията. Други все пак опонираха: “Не успяхме да разчупим стъкления похлупак” (Мирослав Попов); “Със 750 000 гласа се връщаме в 2001 г.” (Иво Атанасов); “Подемът не се състоя” (Георги Първанов). Станишев контрира с поглед към къщичката на другарчето.  “Представете си, че заседава националното ръководство на ГЕРБ - партия, която спечели повече от милион гласа на парламентарните избори. Какво трябваше да направи като извод от представянето си на референдума?”, обърна се към съпартийците си той. И заяви: “Имаме основание да кажем, че с референдума сме постигнали сериозен политически успех и той е едновременно с това лична загуба за премиера Бойко Борисов!”

       Не, аргументът, че загубите на противника автоматично са твои собствени победи, не почива нито на здрава логика, нито на факти за реално получените гласове. Защо все пак Станишев смени тактиката преди избори? Повече от двадесет години социалистите си сочеха един на друг изборните си грешки. И какво постигна партията? Зададат ли се местни избори, в документите  се заклеймяваха т. нар. паралелни кандидатури. “Има опасност да се превърнат в практика проявите и тенденциите на разединение.” Цитатът е от заседание на Висшия съвет на БСП преди местните избори през 2003 г. След тях последваха и “наказателни” конференции. Е, и? Структурите в Монтана, Враца, Хасково и др. мирясаха ли? Раздорите спряха ли? Не. Червените сами даваха аргументи на “врага”, с които после да бъдат атакувани. Добре, но тази тактика е насочена навътре, към партията. “Да не се караме вече” не казва “как да станем повече”. Казва единствено - добре сме си и толкова, колкото сме си. Смяна на тактиката преследват и предлаганите промени в устава. Централното ръководство ще определя водачите на депутатските листи и ще одобрява окончателната им подредба. Някой мислел ли е, че досега лидерът е подписвал листите под натиск и с огромно отвращение, преди да ги прати в ЦИК?
         Уставът дава право на местните структури да излъчват кандидатите за кметове, съветници и народни представители с вътрешнопартийни избори. От което те не се възползваха нито веднъж. Предпочетоха формата “конференция”, за да могат да се развихрят както си знаят. И БСП като цяло излъчваше несигурност, отстрани изглеждаше, че за кадрите  най-важното нещо е да си подливат вода. И то точно преди вот. Кой гласува за скарана команда? Затова е логично желанието на Станишев да сложи ред. С което показа, че владее партията. Но това пак не решава основния проблем на БСП - как да мръдне от кота 700 хиляди гласа. Липсата на крамоли може би ще успокои партията, но хич не е сигурно, че ще  донесе нова енергия и приток от гласове. Нито че ще увеличи влиянието. Има изпитан метод как се прави това - с нови лица в листите. В изказванията добре се чу, че от президентските избори до референдума 130 000 гласоподаватели са се преселили в по-добрия свят, а 30 000 младежи са навършили 18 години. Тези “нови хора” искат да видят себе си в кандидатите за депутати. Те не забелязват компетентността на старите муцуни, за тях това са просто ретро хора. Може би пък това да се цели с промените в устава? Общинските съвети на партията са с почти несменяем състав от две десетилетия. И винаги правят едни и същи кадрови предложения, каквито и избори да се зададат. Предстои да видим дали е така. Или БСП просто удобно се люлее в люлката на успокоението, което не разваля фалцета на някой скандал и чака да дойде нейният ред да управлява. Но по този начин мнозинства не се печелят.
            Всичко това прави вчерашния пленум важен. На него червената роза започна да точи предизборно бодлите си. Същественият въпрос е дали ще има достатъчно цветя за управленски букет."

Няма коментари:

Публикуване на коментар