събота, 9 февруари 2013 г.

В Силистра десет от партиите вече с офиси на централите си



Представителите на Партия
 "България на гражданите"
в Силистра
На снимката отляво надясно: Дал, Кошуджу, Исмаилов
         В Силистра вече 10 от партиите имат свои офиси на централите си. Поредните са Народна партия за свобода и достойнство с национален лидер Корман Исмаилов и с областен координатор Орхан Кошуджу, и Партия „България на гражданите” с председател Меглена Кунева . И двете откриха офисите си в един и същи ден -  на 9 февруари 2013 г. Останалите партии с офиси в града са БСП, ГЕРБ, ПДС, ДПС, „Атака”, „Солидарност”, МК „ГЕ” и др. 
        Пресконференция след откриването на местоседалището си и проведената среща с партийната маса дадоха Корман Исмаилов, заместникът му Касим Дал и областният координатор Орхан Кошуджу. От изявленията им стана ясно, че до м. март НПСД ще изгради Национален координационен съвет. Партията се самоориентира в политическото пространство като „център – вдясно”. Нейни евентуални партньори са СДС, НДСВ и земеделските партии. Самоопределя се също като желан патньор за следизборна коалиция. Засега проблемните региони в организационно отношение са областите Шумен, Габрово, Враца и Благоевград.
На другия полюс е област Силистра, където има безспорно присъствие във властта в поне три общини – самостоятелен кмет в Главиница, подкрепен кмет в Дулово, председател на Общински съвет в Алфатар и съответно общински съветници в тези общини (припомняме, че на местните избори се яви като партия ЕНП). Проблемът в другите области е в традиционното напоследък за България трудно намиране на подходящ местен авторитет, който да застане на новосъздадена партийна структура. Познато и в други партии, вкл. ив  тези на прехода и на новото статукво. НПСД залага на младите в политиката, стана ясно от изказванията на гостуващите лидери. „Имаме горчив политически опит, от който трябва да се предпазим”, твърди Исмаилов. Неговият политически прощъпулник, включително и като депутат, е от ДПС. Той твърди, че в кариерата си на политик е бил свидетел на партийни практики, които не са съвременни. Допълва го с впечатления и Орхан Кошуджу, бивш председател на младежката организация на ДПС  Силистра: „Бяхме млади, учехме сме на организационен живот и напредвахме, но когато започнахме да задаваме въпроси, се оказа, че няма място за нас –  много сте ценни, но сте дотука”.
Какви са очакванията и прогнозите на НСДП по отношение на предстоящите избори: партиите на статуквото ще се вкопчат още повече във властта и, за да не я изтърват, ще използват всички ресурси и практики, недопустими в политиката. Това обуславяло на шансове за успех другите партии извън статуквото, защото не са зависи от техните схеми. Във връзка с разработката „Буда” ситуацията в България била притеснителна, тъй като отново излизат на преден план дългите пипала на бившата ДС, което е повод от НСДП да припомнят, че една от най-големите грешки била непроведената лустрационна политика. За да бъде проведена обаче била необходима промяна в Конституцията на Република България.
           

Няма коментари:

Публикуване на коментар