сряда, 6 юли 2016 г.

Лавров венец, седем златни и два бронзови медали за силистренски математици


От профила във Фейсбук на 
община Силистра


Лавров венец, седем златни медала и два бронзови за силистренски математици е равносметката от Международния турнир „Математика без граници“, проведен в град Несебър от 1 до 3 юли под патронажа на кмета на черноморския град Николай Димитров. Състезанието се провежда за трета поредна година и в него участват ученици от 1-12 клас, разпределени в осем възрастови групи. 

По регламент участниците преминават през три предварителни етапа, за да заслужат участие във финалния кръг, даващ възможност за индивидуално и отборно представяне. Тази година над 900 деца от Азербdйджан, Румъния, Русия, Турция, Узбекистан и България се включиха в надпреварата, в която честта на Силистра бе защитена от 14 ученици от ПМГ „Св. Кл. Охридски“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Отец Паисий“ и СОУ „Н. Вапцаров“.

Петокласникът Божидар Димитров от ПМГ „Св. Кл. Охридски“ е най-отличеният сред всички участници и заслужено възнаграден със златна купа, златен медал и лавров венец за най-добър математик в своята възрастова група. Като най-достойно представилия се участник от България той получи и статуетка „Математическа звезда“. 
Най-атрактивната награда от международния форум също бе за него – купа „Шампион на шампионата“. Тя се връчва от името на кмета на град Несебър на най-добрия математик в турнира. За да заслужи този трофей Божидар Димитров постигна впечатляващ резултат от максималните 100 точки.


Със златни медали в отборната надпревара се окичиха също Симеон Димитров от II клас ОУ „Иван Вазов“, Иван Богданов и Даниел Шиков – V клас l ПМГ, Десислава Нейкова и Илко Ченев от VI клас в ОУ „Отец Паисий“, Рей Сато от ПМГ, а четвъртокласникът Николай Йорданов от ОУ „Иван Вазов“ е отличен с бронзов медал при индивидуалното класиране. 

Заслуга за развитието на математическите заложби у децата имат както техните родители, така и преподавателите им Анна Георгиева – ръководител на отбора и преподавател по математика в ПМГ; Теодор Дичев, Гинка Николова, Жела Добрева, Искра Добрева, Снежина Трендафилова, които също заслужават поздрави за своя труд и постоянство.

2 коментара:

  1. Браво! Заслужена победа за упорития труд, положен от ученици и техните невероятни преподаватели!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво! Заслужена победа за упорития труд, положен от ученици и техните невероятни преподаватели!

    ОтговорИзтриване