вторник, 5 юли 2016 г.

В Силистра стартира уникална дарителска акция към регионалния музей

http://www.paralel44.com/
Изключително ценно дарение от силистренка получи Регионалният исторически музей в Силистра преди дни, съобщи на пресконференция ръководството на културната институция. 34 уникални фотографии, контактни копия от негативи 4 на 6 см, пресъздават като във визуален разказ битките и живота на българските войници по време на Тутраканската епопея преди 100 години. По драматичен начин авторът, най-вероятно войник от Българската армия, е увековечил окопите на бойното поле, заловените румънски пленници, военните лазарети и малкото свободно време за срещи между приятели. Според специалистите по нова история в Силистра и Тутракан подобни документални артефакти за пръв път стават достояние на обществеността и ще са част от експозициите през есента по време на честването на 100-годишнината от Тутраканската епопея.
С представяне на ценното дарение Регионалният исторически музей в Силистра стартира първата в новата му история дарителска акция “Искри от миналото – светлина за бъдещето!”. На пресконференцията директорът на музея Николай Тодоров и колегите му Маргаритка Миланова и Вера Милева съобщиха за намеренията и целите на културната институция. В периода от 1 юли до 30 септември силистренските историци се обръщат с апел към всички жители на града и региона, към хора, напуснали Силистра, но не забравили родното си място, да даряват стари снимки, документи, картички, пощенски пликове, марки, книги и вещи с произход до 1960 г.
В Археологическия и Етнографския музей ще се приемат и традиционни народни облекла, обреден реквизит, инструменти, свързани с народните занаяти и образци на градската култура до 1944 г. Ще се приемат и оръжия и вещи, свързани с войните, произведения на изкуството, образци на църковното изкуство и църковна утвар. Желателно е всички дарени вещи да имат родова памет или да са свързани с важни събития с национално и местно значение. Те ще бъдат оценени от музейните работници, които си запазват правото да не приемат всички дарения.
Всъщност музейното дело в Силистра се заражда именно с дарителски акции още в края на 19-ти век и през 1898 г. Иван Вазов, като министър на народното просвещение издава заповед за създаване на Историческия музей в Силистра на базата на сбирката в бившето Педагогическо училище. Дарителството е характерна българска черта, спомена директорът на музея Николай Тодоров. Тя се проявява особено силно по време на Възраждането, когато всеки, скътал нещо за старини решава да построи чешма, да помогне на църква, по-богатите строят училища или дават средства за изучаването на българчета в чужбина. Много хора са искали да остане нещо за поколенията след тях и сегашните поколения са свидетели на техните дарения.
Главният уредник в отдел „Етнография” Маргаритка Миланова разказа за друго ценно дарение, постъпило преди месец в музея. Професор Евтимия Стефанова дарява на силистренци уникално изработено разпятие, поместено в голяма бутилка, заедно с образи на православни светци. Шедьовърът на църковното изкуство бил изработен от българския войник Ангел Великов от село Летница по времето на боевете в Северна Добруджа през 1917 г. и подарен на бабата на професор Стефанова, живяла в севернодобруджанското българско село Каталой. През 1940 г., когато българското население е принудено да напусне родните си места и да се пресели в Южна Добруджа, сред малкото вещи, които успява да вземе е и уникалното разпятие. „Трябва да имаш необходимото възпитание и култура, за да дариш една ценна семейна вещ на обществото, заяви Миланова. В онези години на исторически превратности хората са ценели духовните образци на културата, а не толкова материалното.”
Главният уредник по нова история Вера Милева показа също неизвестна досега брошура на Педагогическото училище „Кратко ръководство за употреблението на препинателните знакове”. Книжката била дарена на първия випуск на Педагогическото училище през 1893 г. от преподавателя Стоян Зинов. Ценната находка била намерена край кофите за боклук, когато новите собственици на имот в Силистра изхвърлили стари вещи от дома. В навечерието на Деня на народните будители ще бъде открита изложба с дарените артефакти, а дарителите ще получат свидетелства за дарение и плакети.
Десетки хиляди са фондовите единици в Регионалния исторически музей в Силистра. В етнографската му сбирка те са над 5800 предмети на бита – носии, оръдия на труда и занаятчийството. Археолозите съхраняват над 20 000 образци от древната история на Силистра, а в отдела за нова история пазят над 6000 снимки, документи, оръжия и други ценни вещи. Фондът на музея би бил и по-богат, ако не бе ограбен от румънските власти по време на окупацията от 1919 до 1940 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар