четвъртък, 28 юли 2016 г.

Тържество в Двора на кирилицата в град Плиска в чест на 1 100 години от успението на свети Климент Охридски



Областният управител на на Силистра Стоян Бонев заедно със своя екип – заместник областните управители Младен Минчев и Елена Томова, както и главния секретар Ивелин Статев участваха в тържество в Двора на кирилицата в град Плиска в чест на 1 100 години от успението на свети Климент Охридски. Знаменателната годишнина бе отбелязана с благодарствен молебен, отслужен от църковни отци от Варненско-преславска епархия.
В празника участваха екипите на областните управители на Варна, Добрич и Шумен, кметове и заместник кметове на Каспичан, Шумен и Плиска;  директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров; генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук,  архимандрит Исахак Похосян - архиерей на Арменската апостолическа православна църква в България, и други представители на властови институции, поканени от инициатора на тържеството Карен Алексанян – собственик на уникалния комплекс, представящ по необикновен начин българската азбука.

Членове на шуменския родолюбив комитет „Крум Страшни“ пресъздадоха жива картина от посрещането на учениците на светите братя Кирил и Методий от княз Борис I Покръстител. Историкът проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий” – Велико Търново, представи своя родолюбив „Урок за житие на свети Климент Охридски”.


Свети Климент Охридски, наричан Азбучника, е имал 3 500 ученици и не само извежда словото, правейки и църковна книжнина, а създава изключителната школа в Охрид, за да я превърне в първия ни университет. Градил е манастири и църкви, в които развива българското четмо и писмо, както и християнството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар