петък, 15 юли 2016 г.

Възпоменателна проява за Васил Левски в Силистра, 2017 г. - година на Апостола на Свободата


„ЛЕВСКИ В ДЕТСКИТЕ ОЧИ"

ПРОЯВА, ПОСВЕТЕНА НА 179-ата ГОДИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО на АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА 
ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ - ЛЕВСКИ
18 юли 2016 г., 10.30 ч. 
пред паметника на Апостола на Свободата в град Силистра


2017 г. - година на Апостола на Свободата

Справедливост, човечност, родолюбие, вяра в отечеството, революционна бдителност, равнопоставеност на хората... Това са все послания, завещани ни от Апостола на свободата, послания залегнали в основата на демокрацията.

С тези думи бизнесменът родолюбец Васил Василев (бел. ред.-председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“) обяви начинанието си, подкрепено от кметовете на Ловеч и Карлово, а именно: 2017 г. да мине под знака на Левски, във връзка със 180-ата година от рождението на Апостола на свободата.

Инициаторът: във всеки град има улица на Левски, 186 са училищата, които носят неговото име, но това не е достатъчно, за да го помним подобаващо, продължи родолюбецът.

„Ще организираме национална изложба, посветена на Левски, която ще представим във всички европейски столици, симпатизиращи на неговото дело и на неговите съмишленици. Изложбата ще обиколи Букурещ, Сърбия, Лондон, Рим. Написали сме и писмо до нашите евродепутати, тя да бъде показана и в Европейския парламент.

Румъния разсекрети полицейските си архиви до края на XIX-и век. Надявам се оттам да излезе важна информация за нашите хъшове. Знаем, че полицията е била на тяхна страна и ги е подпомагала. Ще отидем в Румъния, за да видим какво пише в тези архиви“, каза още Василев.

И още: „За Левски трябва да се работи ежедневно. Ще се срещнем с министър-председателя, за да потърсим държавна подкрепа. За Апостола хората трябва да отделят ежедневно по 10 мин. и да си спомням за неговото дело“, заяви от своя страна Емил Кабаиванов, кмет на родния град на Дякона.

„Да се създаде национален инициативен комитет, за да се разгърне мащабно инициативата ни. Местата, свързани с Левски, да бъдат обновени. Да работим всеотдайно с подрастващите и да разчитаме на тяхната инициатива и креативност“, призова кметицата на Ловеч Корнелия Маринова.

Журналистът Люба Кулезич засвидетелствува своята подкрепа на организаторите на инициативата и даде идея да се обяви конкурс за най-добър филм за Левски, както и призова телевизионните медии да се включат в патриотичното начинание.





„Уроците на Апостола“ и „Левски в детските очи“ са две от най-новите книги на авторите и съставителите им проф. Иван Стоянов и Дора Чаушева, в които те са събрали едни от най-добрите разкази и стихотворения за деца от различни автори в сборник, посветен на Апостола на свободата като национален герой. Изданието „Левски в детските очи“ е един нов опит за първа среща на най-малките читатели с личността на Апостола. Благодарение на областния управител на Силистра Стоян Бонев част от книгите ще стигнат до "най-северния север". 

Преди години книга с подобно съдържание издаде и Регионална библиотека "Партений Павлович" Силистра. В 4 читалища (Българка, Прохлада, Боил и Царев дол), са забелязали във Васил Левски нуждата да го имат за революционно "знаме" в името си. Няколко са и училищата, сред които СОУ "Васил Левски" - Дулово - най-голямото в момента в област Силистра. В община Алфатар има и село, носещо името на Васил Левски.

22-ият Национален възпоменателен туристически поход, посветен на Васил Левски по маршрут "Плевен-Карлово през Стара планина под мотото "По стъпките на Апостола" бе открит на 11 юли. Няколко дни по-късно към него се присъединиха и двама силистренци - представители на Клуб "Млади възрожденци" при ПМГ "Св. Климент Охридски" - това са Диян Теодоров и Димитър Данаилов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар