сряда, 13 юли 2016 г.

Силистренец с първо място по авиомоделизъм

В Несебър за десети път в 65-годишната история авиомоделния спорт в България бе проведено международното състезание „Хидрокупа” (организатори са „Слънчев бряг” АД, Спортен модел клуб Несебър и Българска федерация по авиомоделизъм) с участието на състезатели и от Силистра. В него Румен Мъров зае първо място в категория „Шоу”. Състезанието е част от Държавния спортен календар на Българската федерация по авиомоделизъм и МФС и е със статут на държавно първенство с международно участие през всички предходни години.

Авиомоделизмът е млад спорт, но той е един от най-стремително развиващите се технически спортове по света. Авиомоделите в никакъв случай не са играчки, а спортистите- пилоти и авиомоделисти, не са просто пораснали деца . Радиоуправляемите модели на самолети са сложни  технологични машини,съчетание от различни компоненти на механиката, ДВГ  и радиоелектрониката. Авиомоделизмът и моделите на самолети и хеликоптери изискват сериозни инвестиции от страна на техните притежатели.

Комплектуването на обикновен средно голям авиомодел с всичко необходимо за полет и поддръжка,често струва  повече от 1000 лв. Стойността на по-добрите модели , с качествени двигатели и радиоапаратури, често надхвърля неколкократно цитираната сума. Авиомоделистите-пилоти трябва да са отговорни личности. Летящият с около 80-120 км/час авиомодел с маса 5- 6 кг., поверен на ръцете им, при неблагоприятни обстоятелства би могъл да бъде и опасен за околните наблюдатели снаряд, затова дисциплината и точността са отличителни черти за добрите пилоти.

На практика авиомоделизмът е сложно съчетание между спорт и изкуство, защото не само самостоятелната изработка на летящ модел, но и самото му управление изискват тънкото им владеене.



Няма коментари:

Публикуване на коментар