понеделник, 11 юли 2016 г.

На патриаршеска раздумка в Силистра



11/7/2016

На третия ден от своето пребиваване в Доростолска епархия българският патриарх Неофит бе посрещнат тържествено с изпълнения на Градския духов оркестър на площад „Свобода“ пред сградата на Общинска администрация. Заедно с митрополит Амвросий – духовен водач на епархията с център Силистра, в присъствието на епископи и отци от други епархии, вкл. от чужбина, той бе посрещнат от председателя на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, от кмета на общината д-р Юлиян Найденов, от областния управител Стоян Бонев, както и от много граждани.

В заседателната зала на община Силистра бе поредната делова среща на Негово светейшество с представителите на държавната и на общинската власти, с които бяха обсъдени настоящи и бъдещи взаимодействия. Кметът подари на Негово Светейшество картина на силистренския художник Стефан Пенчев, която да му напомня за Силистра, заявявайки: Вашето посещение е знаково, то е израз на уважение към нашата история и към значимостта на Доростолската епархия. Д-р Димитрова му поднесе книги от силистренски автори, както и местни еликсири. Патриархът връчи на кмета икона на неръкотворен образ на Исус Христос с благодарност за богоугодните му дела.

В хода на разговора с присъщата си благост патриархът е подчертал, че има единомислие и единодействие между светската и църковни власти, които следват Христовия завет за любов и добруване.

По време на деловите разговори областният управител Стоян Бонев заяви, че за него гостуването на българския патриарх Неофит в Доростолска епархия е вълнуващо, защото като представител на държавната власт в област Силистра е имал възможност за общуване в рамките на проведените събития. Той изразява удовлетворение, че е осъществена визитата на Негово светейшество, духовен водач на Доростолска епархия в близкото минало, както и че заедно със светските власти заедно може да се оказва съдействие за нейното укрепваме и израстване.

Предния ден по време на тържествената служба в православен катедрален храм „Св. св. първоопастоли Петър и Павел“ патриарх Неофит заяви пред участниците в нея: „Вярна на вековните си традиции и богочовешка същност Христовата Църква винаги е почитала паметта на своите светци и особено подвига на мъчениците. 

Ето защо и нашата Българска православна църква, като неделима част от Едната, Света, Съборна и Апостолска Църква, свято пази в молитвите си спомена за онези Христови свидетели, просияли в праведност и святост по българските земи. Неотдавна светата ни Църква официално канонизира светите Новоселски и Баташки мъченици. 

Все още е жив споменът за прославата на Софийския светец и чудотворец Богучарския архиепископ Серафим. В ход е процедура за канонизацията на Неврокопския митрополит Борис, решението за която бе взето през настоящата година. Предложения за канонизиране на мъченици и изповедници на вярата се получават в Св. Синод от различни епархии на нашата Православна църква.

В дух на вярност към паметта на просиялите но нашите земи Божии угодници и предвид събраните в последните години сведения от археолози, историци и богослови, в края на миналата година Св. Синод на Българската православна църква взе решение за учредяването на още един празник в родния църковен календар – Събор на светите Доростолски мъченици, чиято памет да бъде чествана всяка година в днешната, Трета неделя след Петдесетница – след Неделята на всички български светии. 

Съставено бе и специално богослужебно последование в прослава на тези истински Христови воини, доблестни изповедници и мъченици на вярата, които са пострадали в древната и славна Доростолска епархия във времената на едни от най-тежките гонения срещу Христовите последователи в Римската империя през първите четири столетия.

В изпълнение на това решение всички ние днес сме тук заедно, за да се насладим на това духовно тържество и, като отправим нашите съборни молитви към тези велики Божии угодници, просияли в Доростолската епархия, да засвидетелстваме още веднъж нашата и тяхната вярност и любов към Господа Иисуса Христа, Който още в земните си дни бе завещал на учениците Си: „Пребъдете в Моята любов. Ако спазите Моите заповеди, ще пребъдете в любовта Ми” (Иоан 15:10). И Който бе предупредил Своите последователи: „Ако Мене гониха, и вас ще гонят” (Иоан 15:20). И още: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света” (Иоан 16:33).

Всички те – светите мъченици Дасий, Емилиан и Квинтилиан, Дадас, Пасикрат и Виталиан, Валентиниан, Юлий и Никандър, Марциан, Максим и Исихий, Калиник и Кирил, и другите заедно с тях – общо над двадесет, известни понастоящем на Църквата Христови мъченици от Доростолската епархия, които като презряха земното и суетното, изпълниха докрай Божията воля и се увенчаха с венците на светостта. Те са невидимо с нас и днес, като отправят своите молитви към Небесния Отец за тази епархия, за нашата Православна църква и за всеки, който с вяра и любов прибягва към тяхното молитвено застъпничество.

Всички те са слава за цялата Христова църква, но особено за просиялата древност Доростолска епархия, която днес с духовна радост и вълнение празнува деня на тяхната обща памет. Вярваме, че като верни ходатаи те и сега измолват от Всеподателя мирни и благословени дни за своя град, и за този прекрасен край от нашата Родина, за укрепването на православната християнска вяра и умножаването на добродетелите по цялата благословена българска земя и по света.

Ето защо, нека заедно още веднъж възвеличим и възпеем техния подвиг, та наставени от тяхното мъжество във вярата и от примера на тяхното свято и всепобедно мъченичество, да се укрепим още повече в отеческата ни православна вяра и, следвайки техния пример, да бъдем верни последователи и свидетели на нашия Господ Иисус Христос, в Когото е нашето упование и нашето спасение. 

По молитвеното застъпничество на светите и преславни Доростолски мъченици и на всички Свои светии, просияли по българските земи, Бог да пази и укрепва нашата Православна църква и нашия народ, и да благославя всяко негово добро начинание! Честит и благословен празник!"

Пред множеството участници в тържеството кметът на общината д-р Юлиян Найденов изрази огромната си благодарност към Негово светейшество за отдадената чест към Доростолските мъченици и за вписването им в църковния календар. Кметът помоли патирарха да чете в молитвите си Силистра. 

В своето съществуване Дростолска епархия е имала 50 митрополити. Първият епископ на града Авксентий е ученик и последовател на св. Вулфила и е регистриран през 390 г. През 7 в. с идването на славяните и прабългарите епархията временно е закрита, а мощите на мъчениците Дасий, Максим, Дада и Квинтилиан са пренесени в Константинопол.
През 2003 г. част от мощите на св. Дасий отново се върнаха в Силистра и бяха поставени в катедралния храм. Там се съхраняват и част от мощите на св. Кирил Аксиополски, понесъл мъченическа смърт през 304 г.
След покръстването на българите през 865 г. Дръстър е една от първите епархии на българската православна църква. През 870 г. в града е регистрирана катедрата на епископ Николай, а на брега на р. Дунав, върху лобното място на св. Емилиан, е издигната епископска базилика и епископска резиденция. През 927 г. дръстърският епископ Дамян е обявен за пръв български патриарх, канонично признат от останалите поместни православни църкви.

След падането на Североизточна България под византийска власт през 971 г. Дръстър става епископска катедра, а след 1020 г. е под скиптъра на Охридския архиепископ.

След освобождението на България от византийска власт при Асеневци Дръстър е митрополитска катедра на Търновската патриаршия. След турското нашествие в края на 14 в. Дръстър-Силистра става митрополия към Константинополската патриаршия. Нейният предстоятел Калист участва на Флорентинския събор през 1439 г.

От 15 до 19 в. Доростолска (Силистренска) митрополия е сред водещите епархии на Вселенската църква, а нейните предстоятели през 17-18 в. получават екзархийски права над цялото Подунавие, Влахия и Молдова. През 1871 г. Доростолска епархия е обединена с Червенска с център Русе. На  петия Църковно-народен събор на БПЦ, проведен на 17 декември 2001 г. епархията е канонично възстановена.

На 12 октомври 2003 г. Светият Синод на БПЦ канонически избра и провъзгласи Траянополския епископ Иларион за Доростолски митрополит – приемник на митрополитския престол на възстановената и древнопросияла Доростолска епархия. След неговата кончина през 2009 г. за митрополит бе избран Браницкият епископ Амвросий.

Доростолският митрополит Амвросий (Александър Александров Парашкевов) е роден на 9 юни 1942 г. в гр. Свищов. Средното си образование получава в родния си град. Впоследствие завършва Висшия химико-технологичен институт в София. По решение на Всеправославния събор през 1998 г. той е приет в каноническо църковно общение за служение в епископски сан, като му е дадена титлата „епископ Браницки“. На 17 януари 2010 г. е избран в епархийски избори, а на 24 януари канонично от Светия синод на БПЦ е утвърден за Доростолски митрополит. На 30 януари 2010 г. е въдворен на престола на Доростолска епархия.

В района на Доростолска епархия има над 50 православни храма, вкл. в община Тервел, която е част от епархията. Катедрален храм е църквата „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“ в Силистра, изградена през 1860 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар