петък, 8 юли 2016 г.

Гимназистка от Дулово сред победителите в национален исторически конкурс


8/7/2016

Областният управител на област Силистра Стоян Бонев връчи в специален ритуал Специална награда - албум от Исторически музей Тутракан, посветен на Тутраканската епопея от 1916 г., на Светлана Великова, родом от село Межден, бъдеща деветокласничка от СОУ „Васил Левски“ – Дулово, за разработката й „Водата като граница. Границите на живота“. Тя е възпитаник на преподавателката Донка Илиева и е сред победителите в Деветия национален исторически конкурс на Фондация „Ценности“. Докладът й е поглед към историята на Добруджа през интересна призма – водата, даряваща живот

Младата дуловчанка, живееща в родното си село, и пътуваща заедно с други 15 връстници, до училищата в Дулово, е и изявена самодейка, изпълнителка на народни песни както като солистка, така и към самодейните състави на читалищата в Межден и Дулово.
 
Преди няколко дни в сградата на Националната художествена галерия в София с участието на заместник областния управител на област Силистра Младен Минчев бе награждаването на най-добрите в конкурса, за част от които наградите осигури Областна администрация Силистра. Заедно с представители на журито наградите връчиха Петър Стоянов, президент 1997-2002 г. на Република България, и г-жа Антонина Стоянова от името на Фондацията, стояща зад инициативата от 1999 г. насам.
 
Добруджанска е и темата „Разкъсаната земя. Границите на Добруджа в периода 1817-1940 г.“ на русенеца Милотин Бараков – 12 клас от АГ „Гео Милев“, също един от победителите. Петима ученици от Тервел са авторите на разработката „100-годишната история на една граница в Добруджа“, за която те са отличени с книгата „Съхранена памет“, издадена в Силистра в навечерието на 75-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България в резултат на Крайовския мирен договор от 1940 г. Това са Радостин Димитров, Ралица  Петрова, Живко Пенчев, Семра Рамис и Мирослава Апостолова.
 
Представителите на Русе, Дулово и Тервел получиха освен награди и поздравителни адреси от областния управител на област Силистра Стоян Бонев.
 
Конкурсът се провежда под патронажа на МОН и е за ученици от 8 до 12 клас. Той е част от европейска мрежа EUSTORY, обединяваща 25 европейски държави. Историческите изследвания в конкурса са в писмена или мултимедийна форма, а темите са избор на тези, които са ги разработили, разгледани от местна или фамилна гледна точка. Най-често става дума за събития и преживявания, които са слабо известни или не са застъпени в учебните програми.
 
Конкурсът на Фондация „Ценности“ се провежда за девети път и тази година неговата условна тема бе „Границите в историята – история без граници“. Жури с председател проф. Любомир Огнянов от СУ „Св. Климент Охридски“ оцени представените разработки на 1 500 ученици от цялата страна, вкл. от област Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар