събота, 9 юли 2016 г.

Патриархът на БПЦ Неофит гостува на Доростолска епархия, престол на българския патриарх Дамян преди 10 века



  
На границата между Русенска и Доростолска епархии бе посрещнат в късния съботен следобед Негово Светейшество българският патриарх Неофит, който за пръв път гостува в Силистра за три дни. Най-малката, но една от най-старите епархии в България, част от Българската православна църква, е третата след епархиите с центрове Пловдив и Видин, в която гостува настоящият духовен водач на православните ни християни.
 
Той бе посрещнат с пита от самодейци от село Гарван в присъствието на Негово Високопреосвещенство доростолския митрополит Амвросий, на областния управител Стоян Бонев, на председателя на Общински съвет Ситово Станчо Арсов, на миряни от епархията и журналисти от местни и национални медии.
В неделя е тържественото шествие и светата божествена литургия в катедралния храм "Св. св. първоапостоли Петър и Павел" В Силистра, проведени с участието на патриарха и на хора при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” в София.
Ще бъдат представени и мощите на двамата братя светци, патрони на строената през 1860 г. силистренска църква, в която са и мощите на св. Дасий - първият доростолски мъченик, дарени от папа Йоан Павел Втори при гостуването му в София през 2003 г.
Очаква се събитията да бъдат посетени от миряни от цяла Северна България, както и от свещенослужители и гости от съседни страни.
В програмата на патриарха е освещаването на икона, изобразяваща 21 доростолски мъченици, като част от първия Събор на доростолските светци, чиято мъченическа смърт в името на христовата вяра е след 390 г., когато е създадена древнопросиялата Доростолска епархия.
В понеделник е срещата на патриарх Неофит с представители на местното самоуправление в заседателната зала на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, с участието на областния управител Стоян Бонев.

За последно в Силистра патриарх Максим като глава на БХЦ е идвал като гост на Доростолска епархия през 2005 г., тогава за празника на катедралния храм - Петровден. По правило българският патриарх не пътува много често в епархиите, тъй като е едновременно и Софийски митрополит, и обикновено програмата му е запълнена с различни събития, вкл. срещи с посланици. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар