вторник, 5 юли 2016 г.

Спортисти и туристи от Силистра покориха връх Мусала и посетиха два исторически комплекса






Представители на ОСУ „Дръстър“ и на ТД „Дочо Михайлов“ от Силистра покориха връх „Мусала“ в един от първите дни на м. юли. Сред тях бе директорът на единственото по рода си в област Силистра училище – Петър Цветков, заедно с преподавателите Иван Касчийски, Иван Занов, Стефан Стефанов, Галя Илиева, Симеон Колев, Иванка Димитрова; туристите Стефка Костадинова и Йордан Георгиев.

На самия връх Неделчо Цветков – президент на СКЕ „Багаин“, поздрави със свое изпълнение на няколко мелодии на кавал – вкл. с песен за Добруджа, хора от различни краища на България. По подобен начин специалистът по бойни изкуства изрази своето отношение към българската природа и култура, и при посещението на групата на комплексите „Царска Бистрица“ на „Цари Мали град“ край Самоков.

Според Уикипедия, „Мусала е най-високият връх в България и на целия Балкански полуостров с височина 2925,4 м, измерено от равнището на пристанище Варна. По-висок е с 8 м от връх Митикас в планината Олимп в Гърция и с 11 м от връх Вихрен  в планината Пирин, България. Мусала се намира в източните дялове на Рила планина, известна още като водната планина. Подобно на други важни върхове и на него е изградена метеорологична станция към Българската академия на науките. Върхът е подходящ за усещане на „място близо до Бога“, защото по име и слава е „място за молитва“, тъй като е своеобразен „молитвен връх“.

Борбата със себе си и с природата по пътя към върха понякога е дълга и трудна. Особено ако се случи да бие град, както на 1 юли, ден преди приключението на добруджанци, случили на време прохладно, неветровито и с малък валеж на дъжд. Защото, когато времето е в унисон с настроението на туриста, той има нагласа да покори с поглед връх, да огледа с преклонение полянка с цветя и да се полюбува на езиците с вечен сняг, както и на бистри синьо-зелени езера, каквито под Мусала има в изобилие.
 
Първият от двата посетени обекта е някогашен дворец, играл ролята на ловна хижа, в епохата на Третото българско царство, по-точно на неговите владетели, семействата и приближените им. Комплексът е граден в периода от 1898 до 1914 г. Както твърдят специалистите, стилът е български и възрожденски, но във вида  му има европейски влияния. Църквата е в от най-ново време, строена по проект на арх. Христо Генчев.  
И отново на помощ идва Уикипедия: „Царска Бистрица е важна част от историята на последната българска царска династия. Тук на 28 август 1943 г. съобщават на царица Йоана, че съпругът ѝ, цар Борис III, е болен от мистериозна болест.“ Паркът е прилежно обгрижван вече повече от век и това си личи по неговото състояние. Работеща е и водно-електрическата централа, пусната в действие по виенски проект през 1914 г., а от 1983 г. насам е част от енергийния пръстен на България.
В едно от помещенията на комплекса има интересна изложба с народни носии и със снимки на България от преди 100-120 години, правени от фотографите на придворното ателие. От 6 години насам няма допуск до хижата в комплекса.
В ловната част на „Царска Бистрица“ се съхранява огромна колекция от ловни трофеи, събирана в продължение на половин век. Повечето животни са отстреляни от цар Борис III, но има трофеи на княз Кирил и княгиня Надежда, която обичала да ловува наред с мъжете. Крачета от дива коза са използвани за опора на настолна лампа в кабинета на първия етаж. Автентичната атмосфера на ловния кабинет е във филма „Цар и генерал“, сниман преди повече от половин век“.
От www.profit.bg научаваме да новото чудо на България: открития преди 3 години архитектурен проект „Цари Мали град“. Историческият комплекс в село Белчин е върху площ от 10 декара и, както казват, по нищо не отстъпва на великотърновския Царевец. Община Самоков спечели проект по оперативна програма „Регионално развитие“, за да изгради комплекса, вкл. с 3 екопътеки – от 410 до 1 500 м., както и с модерен асансьор, подобна на фуниколор (железница)."

Късноантичната крепост е от IV-VI в. и на нейна територия има седем различни експозиции с 800 находки. Интересен е въженият стометров мост, свързващ историческите обекти с атракционен парк с 13 съоръжения, предназначени за деца. Църквата „Света Петка“ и местният етнографски музей са другите две забележителности в селото, подходящи за посещение от туристи.

Тези дни ОСУ „Дръстър“ приключва в делови порядък завършилата учебна година, отчитайки постигнатите резултати в обучението и в спортните надпревари. Засега ръководството на училището отбелязва новия си успех – направения прием за следващата учебна година. Училището изразява и своята благодарност за получения нов автобус, необходим за оптимизиране на работата на екипите в различните спортове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар