сряда, 6 юли 2016 г.

Патриарх Неофит идва в Силистра за Събор в чест на доростолските мъченици



Негово Светейшество българският патриарх Неофит ще гостува за три дни в Доростолска епархия по покана на митрополит Амвросий и по решение на Светия синод на Българската православна църква. В събота той ще бъде посрещнат по традиция на границата с Русенска епархия от представители на епархийския съвет и от миряни, както и от държавници от управленските власти в областта, заедно с областния управител Стоян Бонев.

В неделя от 9 часа в катедралния храм „Св. св. Петър и Павел“ в Силистра е първата съборна служба в чест на доростолските мъченици, която ще бъде оглавена от духовния водач на православните християни в България, заедно с членове на Светия синод и с представители на поместните църкви. В нея ще участва и хорът при патриаршеския катедрален храм Св. Александър Невски“.

В понеделник в заседателната зала на община Силистра с домакинството на кмета д-р Юлиян Найденов е срещата на патриарх Неофит с кметове на населени места от област Силистра и от диоцеза на Доростолска епархия, след която е предвидена пресконференция за местните и националните медии.

От няколко дни в Силистра на билбордове и транспаранти патриархът е приветстван с думите „Добре дошли, Ваше Светейшество“, тъй като главата на БПЦ предстои да уважи една от най-малките, но от най-старите и древно просияли епархии на територията на Република България.

За последно в Силистра патриарх Максим е идвал като гост на Доростолска епархия през 2005 г., тогава за празника на катедралния храм - Петровден. По правило българският патриарх не пътува много често в епархиите, тъй като е едновременно и Софийски митрополит и обикновено програмата му е запълнена с различни събития, вкл. срещи с посланици. 

Мощите на Свети Дасий Доростолски и мощи на други мъченици от древнопросиялата Доростолска епархия ще бъдат изнесени в катедралния храм „Св. св. апостоли Петър и Павел“, като за пръв път вярващите християни ще се поклонят и пред мощи на техните патрони.



Доростолска митрополия е сред първите древнопросияли епархии в българските земи, бидейки формирана около 390 г. Тя е основана върху пролятата мъченическа кръв на 12 светци-мъченици понесли мъченическа смърт през ІV в. сл. Хр. – св. Дасий /20 ноември 303 г./, св. Максим, св. Дада, Св. Квинтилиан, св. Юлий, св.Валентиниан, св. Пасикрат, св. Маркиан, св. Никандър, св. Калиник, св. Исихий /при големите гонения на Диоклетиан през 304 г./ и св. Емилиан, изгорен на 18 юли 362 г. Първият епископ на града Авксентий е ученик и последовател на св. Вулфила и е регистриран като такъв през 390 г. През 5-6 в. епископи на Дуросторум са  Яков, Монофил, Йоан и Дулцисим, участвали на Вселенски събори. През 7 в. с идването на славяните и прабългарите епархията временно е закрита, а мощите на мъчениците Дасий, Максим, Дада и Квинтилиан са пренесени в Константинопол. През 2003 г. част от мощите на св. Дасий отново се върнаха в Силистра и бяха поставени в катедралния храм. Там се съхраняват и част от мощите на св. Кирил Аксиополски, понесъл мъченическа смърт през 304 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар