понеделник, 4 юли 2016 г.

Мощи на св. св. Петър и Павел за пръв път в Силистра

Доростолските мъченици
www.paralel44.com: Първият по рода си т.нар. Събор на светите Доростолски мъченици е насрочен за 9 и 10 юли, съобщиха от Доростолска митрополия. Очаква се на него да присъстват българският патриарх Неофит и членовете на Светия синод на Българсксата православна църква, както и гости от чужбина. С благословението на Доростолския митрополит Амвросий е съставена специална Съборна служба на Доростолските мъченици.


Доростолска епархия е дала 21 християнски мъченици, като най-популярният е първият от тях - свети Дасий Доростолски, Негови мощи донесе приживе по време на посещението си в България Папа Йоан Павел Втори и те сега се пазят в силистренския катедрален храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“. 

Мощите на Свети Дасий Доростолски и мощи на други мъченици от древнопросиялата Доростолска епархия ще бъдат изнесени в катедралния храм „Св. св. апостоли Петър и Павел“, като за пръв път вярващите християни ще се поклонят и пред мощи на техните патрони. 

www.pravoslavie.bg: Останките на Свети апостол Павел са открити в Рим, съобщи папа Бенедикт XVI на церемония по случай завършването на тържествата, свързани с 2000-годишнината на Свети апостол Павел. По думите на папата в саркофага, намерен през 2006 г., са били открити фрагменти от човешки кости от I-II век. По всичко личи, че става дума за останките на апостол Павел. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар