вторник, 5 юли 2016 г.

Мотокрос за празника на село Дичево

Седма поредна година в силистренското село Дичево в традиция се превърна състезанието по мотокрос по случай празника на селото и като част от културно-музикална програма с разнообразни изпълнения на местни и гостуващи състави и изпълнители, съобщи в профила си във Фейсбук Дончо Дончев, секретар на читалището в село Сокол.
В село Дичево живеят 715 души и то е едно и от 23 места в Община Главиница. Вече втори мандат селото се управлява от Ведат Ахмед, избран като независим кандидат за кмет. Преди 5 години със съдействието и помощта на общинското ръководство и на местни спонсори той решава да проведат първото състезание с мотори, но за целта е била нужна писта, а местността „Айкъна” се оказва, че е прекрасен терен за тази цел. Извършени са доста промени и подобрения на пистата и местата за зрителите. Увеличава се броят на участниците, зрителите, сергиите и търговците.
В предварителните заявки и записвания за участие в мотокроса в с. Дичево имаше записани 35 участници. В състезанието вземаха участие 23-ма състезатели, от които 7 деца: от градовете Силистра, Варна, Добрич, Русе, Кубрат; от селата Калипетрово,  Беловец, Калугерене, Коларово и Дичево.
Въпреки сезона на най-голямата земеделска работа и надпревара с времето, на спортния празник присъстваха над 1 500 зрители. Мероприятието беше открито от кмета на селото г-н Ведат Ахмед, който приветства своите съграждани с празника на селото, приветства всички зрители и всички участници в състезанието, като им пожела спортсменска надпревара за победа и успешен финал на всички. 
Състезанието и в 3-те класа мотори премина много оспорвано, а спортистите показваха високо спортно майсторство, коректност, спортменство и култура. Борбата се водеше между по-опитните и добре тренирали спортисти. Съдийството също беше на ниво. Не липсваха и неприятни моменти за някой от спортистите, като – спукване на гума, лошо стартиране, губена на мощност при моторите до 65 куб. см. 
А най-радостното е, че нямаше падания и контузии на състезатели и зрители.
Победители в отделните класове станаха: І-ви манш с участие на деца в клас до 65 куб. см.І-во място, с № 80 Милан Мадалиев от гр. Варна. ІІ-ри манш с участие на състезатели над 18-годишна възраст в клас 250 куб. см І-во място за Красимир Шиков от с. Дичево.

ІІІ-ти манш с участие отново над 18-годишни състезатели в клас 450 куб. см. І-во място за Седат Захиров от гр. Русе. Победителите получиха купи и парични премии.

Спонсори: Община Главиница; ЗК „Сокол 92” с. Сокол; ЗК „Земя” с. Сокол и други бизнесмени и физически лица от района на общината и областта. Участие са вземали и спонсори, които са инвестирали в услуги и материали при подготовката на трасето и района в местността „Айкъна”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар