сряда, 6 февруари 2013 г.

Бедняк от Силистра се оказал собственик на кораб



Суперлюбопитен случай отбелязват в аналите на МБАЛ – Силистра през последните години във връзка с лекуването на по-особени пациенти. В смисъл на хора, които нямат осигуровки, вкл. и здравни, но имат нужда от медицинска помощ. Започва и издирване в НАП на други подробности, които да подскажат на болничарите откъде да си търсят възстановяването на направените разходи. Така веднъж се оказало, че един бедняк, изпаднал в подобна заплетена ситуация, излязъл местен „Онасис”, тъй като имал на свое име цял кораб. „Е, може и да става дума за пробита лодка, но не стигнахме дотам да проверяваме”, твърдят запознати с казуса. 
Доскоро клошарите също били сред редовните пациенти, идващи дори и само да преспят в спешното отделение, докато ги преглеждат и обезпаразитяват. Създаденият обаче приют частично решава въпроса на тези от тях, които имат опит в гостуване за сметка на болницата. По неофициална информация около 100 души годишно получават помощ в болницата на крайдунавския град, без да имат здравни осигуровки. За други, примерно 20, никой не заплаща, защото изчезват "дим да ги няма", а разходите остават за сметка на болницата. Завежданите дела не решават въпроса, защото дори и магистратите да отсъдят в полза на болницата, после се оказва, че няма от кого да бъдат взети парите.
В минали години болницата дори плащала на пациенти здравните осигуровки, за да си изтегли парите после от клиничните пътеки чрез РЗОК, но и това вече не било по силите на болницата. Напоследък обаче направило впечатление, че дори бедни румънки, най-често ромки, вкл. от съседен Остров, се изхитряват да раждат в Силистра. Макар и да нямат т.нар. европейска здравна карта, решаваща проблеми на пациенти, лекуващи се в други държави на ЕС. Говори се поне за три случая. При единия даже имало малък екшън, защото едва след заплащането е издаден акт за раждане, в противен случай родилката и детето не могат да минат през ГКПП и да ес върнат обратно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар